B. Miličić
DOŽIVLJAJ ZA DECU I ODRASLE: Iluzija i stvarnost se prepliću tokom projekcije na velikom ekranu

Do 7. aprila u Minhenu traje izložba slika impresioniste Kloda Monea (1840-1926) za koju vlada ogromno interesovanje, pa se na ulaznicu čeka po nekoliko dana. Iako je izložba otvorena 27. oktobra interesovanje minhenskih poklonika Moneovog umetničkog stvaralaštva ne jenjava.

Iz dana u dan u sve dužim redovima čeka se na interaktivno, multimedijalno i trodimenzionalno putovanje kroz istoriju i dela jednog od najvećih umetnika prošlog veka. Izložba je po mnogo čemu zanimljiva i originalna, jer prikaz 76 njegovih dela pod jednim imenom “Moneovi vrtovi” uz instalacije u velikom prostoru prati muzika klasičnih majstora, a na momente posetioci mogu da osete i miris cveća iz šarenih vrtova koje je slikao ovaj impresionista i veliki zaljubljenik u prirodu.

Tu su i osnovni podaci iz biografije velikog slikarskog majstora, detalji njegovog života, ali i stvaralaštva koje je u dobroj meri obeležio ciklus slika nastalih posmatranjem vrtova, livada i prirode.

Organizatori kažu da je ovo događaj za celu porodicu, pa neretko roditelji sa decom dolaze da uživaju uz dela velikog umetnika. Vikendom se u izložbenom prostoru Rajthale čuju dečja galama i smeh. Tako je među posetiocima izložbe bila Nataša M. sa decom Milom, Teofilom i Divnom.

– Izložba je oduševila mene, ali i decu koja su uživala u lepoti i šarenilu vrtova, ali i interaktivnoj prezentaciji. Deci se posebno dopala mogućnost da “isprovociraju” vodene talase, strujanje vetra i talasanje trave i cveća. Uz to, slušali su lepu muziku, a na momente se osetio i miris prolećnog cveća u šarenim vrtovima i na livadi. Bilo je to zaista divno provedeno vreme – kaže oduševljeno Nataša M. i preporučuje zemljacima da pogledaju izložbu.

Autoportret umetnika

Ulaznica 24 evra

Izložba “Moneovi vrtovi” u trodimenzionalnoj projekciji je krenula po svetu 2022. i prikazana je u Berlinu, Njujorku, Beču, Hamburgu i Štutgartu. Prošle godine nastavljena je nemačka “turneja”: Minhen, Hanover, Frankfurt i Frajburg.

Cena ulaznice od 24 evra nije visoka za ono što se tokom jednog sata može videti i čuti o životu, radu i delima Kloda Monea u kojim centralno mesto imaju teme svetla, sene, vetra, vode. Sve to u vrlo živopisnim bojama uz pomešane iluziju i stvarnost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here