Moraćemo da pravimo novi zakon

0

Baš zato što smo znali da je Zakon o informisanju loš, poslanici naše partije bili su uzdržani kad se o njemu glasalo, pokušala je Slavica Đukić Dejanović da za "Vesti" objasni sadašnji stav Socijalističke partije Srbije o tome da je potrebno doneti novi zakon. Aktuelni propis, čiji će vek trajanja uskoro da odredi Ustavni sud Srbije, po svoj prilici biće stavljen ad acta.

– Po mojoj proceni, za dve nedelje zakonodavni odbor Skupštine Srbije treba da prosledi mišljenje o Zakonu o informisanju Ustavnom sudu koji će dati konačni stav – kaže u razgovoru za "Vesti" funkcioner SPS – a Slavica Đukić Dejanović.

Izjavili ste da je Srbiji potreban novi Zakon o informisanju, zašto sada?
– Nije to samo moj lični stav, već i stav moje partije. Smatramo da izmenama i dopuna ovog zakona ništa nećemo dobiti. Naš stav je od početka bio da ne učestvujemo u tome, jer su nas i pre 2000. godine povezivali sa sličnim situacijama.

Kad je trebalo glasati protiv, SPS je bila uzdžana

Sazvali ste vanrednu sednicu parlamenta zbog glasanja, poslanici vaše stranke nisu bili protiv, a sada kažete da zakon ne valja?
– Nismo glasali ni "za", bili smo uzdržani, jer smo uočili mane zakona. Iskreno, verujem da će oblast informisanja biti regulisana novim zakonom koji treba da ima potpuno novu bazu u odnosu na sadašnji.

Prisnija s Tadićem

 

Neki poslanici su vam zamerili što ste nakon potpisivanja sporazuma o saradnji s ruskom Dumom, "preskočili" Medvedeva i poljubili samo Tadića…
– Znate, način čestitanja i pozdravljanja određuje koliko ste prisni sa tom osobom. I pored toga što gospodina Medvedeva cenim, prisnija sam sa našim predsednikom i zato sam ga poljubila.

Zar nije bilo lakše da tada pritisnete taster protiv, nego da se sve radi iz početka?
– Hteli smo da damo šansu ostalim poslanicima da iznesu svoj stav. Nismo glasali za zakon jer smatramo da su medijske slobode tekovina demokratije, i da se mediji ne mogu sankcionisati za nešto što se nekome u određenom trenutku ne dopada.

 

Ali, javna tajna je da je ovim zakonom Tadić ispunio želju Dinkiću, da bi očuvao stabilnost vladajuće koalicije?
– Takve politizacije nemaju veze sa realno lošim konceptom ovog zakona.

 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 02.11.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here