Srbi sređuju groblja na Kosovu

0

NEMA KRAJA VANDALIZMU: Ponovo oskrnavljeno pravoslavno groblje u kosovskom selu Mušutišu

Srbe iz kosovskog sela Mušutište potresla je vest da je pravoslavno groblje u ovom mestu nedavno ponovo oskrnavljeno. Oni tvrde da je jedno grobno mesto uništeno, a slučaj su, kažu prijavili Kosovskoj policijskoj službi (KPS). Lokalno stanovništvo je to primetilo jer je nedavno počela i akcija sređivanja tog groblja, koje je do tada bilo u očajnom stanju. Većina spomenika je polomljena, a neka grobna mesta su gotovo neprepoznatljiva. U Ministarstu za Kosovo i Metohiju kažu da su građane koji su se odzvali njihovom pozivu za čišćenje grobalja, u Mušutištu obezbeđivale jake policijske snage KPS-a, kao i da je tom prilikom pogođeno jedno vozilo kosovske policije na kome je razbijano rotacino svetlo.

Crkva kao klozet

Episkop raško-prizrenski Artemije upozorava da je srpska baština na Kosmetu u očajnom stanju. On je naveo primer crkve Samodreže u istoimenom selu nadomak Vučitrna.
– Samodreža je demolirana još 1999. ali se sadašnje stanje ne može opisati. Krova nema, četiri zida stoje a unutra je… nema reči koje to mogu iskazati, deponija, svega i svačega ima, a najviše stočnog i ljudskog izmeta, rekao je Artemije.

Ministarstvo je projekat sanacije pokrenulo kao deo plana o povratku Srba na svoja ognjišta. A nakon čišćenja, u planu je i obnova porušenih spomenika.
– Ovo je samo nastavak posla koji je ranije započet, a biće završen kada svako groblje bude u potpunosti očišćeno, kaže pomoćnik ministra za KiM Bojan Anđelković. Pored Mušutišta, prošle nedelje je sređivano i groblje u Đakovici, a u narednom periodu će biti uređena i ona u opštini Novo Brdo i Priština.

– U Prištini ćemo raditi na srpskom pravoslavnom groblju, ali i jevrejskom koje je takođe oštećeno i ugroženo nasutim šutom oko njega, objasnio je Anđelković.
Prema procenama uređivanje srpskih grobalja u pokrajini će trajati najmanje tri godine.

 

 

 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 02.11.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here