pixabay.com
Bosna i Hercegovina

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik govorio je o sastanku sa predsednikom Srbije Aleksadrom Vučićem.

On je kazao da će jedna od tema biti zakon o negiranju genocida koji je nametnuo sada već bivši visoki predstavnik BiH Valentin Incko.

Dodik ističe da je ovde pitanje “nametanje zakona”.

– Ovde je pitanje nametanje zakona, ne sama suština. Ovaj termin (sastanka) je ranije najavljen. Srbija je bila angažovana u pomoći RS, infrastrukturi – kazao je on i naveo da su među pitanjima i izgradnja auto-puta i hidroelektrane.

– Srbija podržava Dejtonski sporazum. Moraćemo predsednika (Vučića) da upoznamo sa detaljima svega toga. Ovo je neki lakmus papir da vide kako mogu stvari da se dešavaju. Odgovorili smo snažno. Te priče o genocidu da nam nametnu kao obavezu… BiH je pokazala da ne može da funkcioniše. Ne možemo da živimo zajedno i moramo da se raziđemo – naveo je Dodik.

Na pitanje da li je čekao donošenje zakona o negiranju genocida i ovaj trenutak kako bi pokrenuo priču o nezavisnosti, on je odgovorio da mogu da pričaju šta hoće

– Da napravimo tri odvojene države – izričit je Dodik.

– Ovo je neraščišćena situacija. Stalno nas guraju u tu priču. Nama su uzurpirali ono što nam je međunarodnim pravom dato – dodao je on.

Srpski član Predsedništva BiH kritikovao je Incka i rekao da “ništa nije obavio”, te je kazao da mu je otac bio oficir Gestapoa, i objasnio da je on odgajan po tim načelima. Takođe je kritikovao prihvatanje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika BiH, iako nije izabran po ustaljenoj proceduri.

– Dobio je tapšanje muslimana… Dolazi stranac da upravlja vašim životima i vašom zemljom, a vi to proslavljate, kako je to moguće? – pita se Dodik.

Kakva je to zemlja koja u avgustu mesecu nema budžet, istakao je on.

– Banjalučani idu u Sarajevo samo za vizu. Iz Sarajeva malo ko dolazi u Banjaluku. Ta priča o ljudima, tamo je primarna identifikacija nacionalna. Tu identifikaciju ometaju po liberalističkom principu da bi lakše uspostavili sistem vrednosti koje hoće. Nismo došli da proslavimo dolazak namesnika – kazao je Dodik povodom neodlaska na ceremoniju Kristijana Šmita.

On je istakao da kada je propala velika Jugoslavija, naveo je da su stranci odlučili “da se igraju malo da narodi koji nisu mogli da žive zajedno, da žive zajedno”.

Kazao je da nema mogućnosti da bude sukoba u BiH, sem ako “NATO ne bude intervenisao”. Govoreći o izbori Šmita, on je kazao da je to trebalo da proglasi EU, a ne vlade nekih stranih zemalja. Kritikovao je izjavu Šmita da neće biti promena granica na Balkanu.

– Ko je on da to kaže? Biće promena granica… Nema stabilnosti dok se mi ne razdvojimo. Muslimani žele zemlju na sebe, to im ne dozvoljavaju ni Srbi, ni Hrvati – kazao je Dodik.

Kad se odlučimo, to je put ka nezavisnosti, istakao je ovaj funkcioner.

– Muslimani hoće da ukinu entitet da bi imali državu, mi želimo od entiteta napravimo državu – kazao je on i naveo da je RS po Dejtonu fiskalno suverena.

Na pitanje da li će biti referenduma koji se tiče nezavisnosti, on je kazao da hoće i naveo da neće biti nasilja.

Dodik je povodom godišnjice “Oluje” kazao da se odnosi nisu promenili, te da Hrvati i dalje slave taj zločin nad Srbima, uz podršku SAD. On je objasnio da se tada desilo etničko čiščenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here