Freepik

Premijer Viktorije Danijel Endrjuz pozdravio je planove za ponovno otvaranje međunarodnih granica Australije, ali je upozorio da će putnicima iz inostranstva možda biti neophodna i treća doza vakcine protiv kovida, kako bi mogli slobodno da se kreću državom.

Samo dan ranije, u ponedeljak, savezni premijer Skot Morison najavio da će se granice 21. februara otvoriti za sve nosioce viza, uključujući i turiste, koji su primili dve doze vakcine.

Prema oceni Endrjuza, ova odluka je dobra za ekonomiju i radna mesta.

– Činjenica da vakcinacija ostaje uslov za ulazak je zaista dobra i omogućiće da se vratimo u normalu na što bolji način usred globalne pandemije – izjavio je Endrjuz.

Ali, međunarodni putnici sa samo dve doze vakcine mogli bi da se suoče s mogućnošću da doputuju u Viktoriju, ali ne i da mogu da uđu u ugostiteljske i maloprodajne objekte i druge usluge.

Nacionalni kabinet još uvek čeka mišljenje Australijskog savetodavnog tela za vakcinaciju (ATAGI), o tome da li će promeniti definiciju “potpuno vakcinisanih”, tako da samo tri dobijene vakcine protiv kovida znači da je osoba potpuno vakcinisana.

Endrjuz se već neko vreme zalaže za ovu promenu i već je odredio treću dozu kao obaveznu za radnike u Viktoriji i to u zdravstvu, sektoru brige o starima i licima sa invaliditetom, u hitnim službama, popravnim ustanovama, karantinskom smeštaju, distribuciji hrane i obrazovanju.

Međutim, kada su Morisona u ponedeljak pitali da li će putnicima iz inostranstva ikada biti potrebne tri doze da bi se smatrali za potpuno vakcinisane, čak i ako se definicija promeni u zemlji, on je kategorički odgovorio – ne!

– To će biti dve doze. U svetu postoje razni argumenti za tri doze. Dve doze su ono što glavni zdrastveni službenik kaže da je dovoljno – istakao je Morison.

Ali, prema rečima Endrjuza, ukoliko ATAGI promeni svoju definiciju potpuno vakcinisanih, vlada Viktorije će to takođe primeniti na svoju vakcinisanu ekonomiju.

Trenutno, ljudi moraju da imaju dokaz o dve doze vakcine ili validno medicinsko izuzeće da bi mogli da ulaze u ugostiteljske objektea i da prisustvuju događajima u Viktoriji. Isto važi i za frizerske i kozmetičke salone.

Upitan da li će se “vakcinisana ekonomija” primeniti i na međunarodne putnike, Endrjuz je odgovorio da će ova pravila važiti u Viktoriji.

– Kada je reč o putnicima koji ulaze u Australiju i okolnostima pod kojima ulaze, mislim da smo već utvrdili da je to isključivo stvar Komonvelta – istakao je Endrjuz.

Blizu 46 odsto Viktorijanaca starosti 18 i više godina primilo je tri doze vakcine protiv kovida, dok je 93 odsto starijih od 12 godina primilo dve doze.

Skoro 50 odsto dece između pet i 11 godina dobilo je jednu dozu.

Viktorijanski opozicioni lider Metju Gaj je međutim rekao da su dve doze vakcine – dovoljne.

– Ne možemo da provedemo i 2022. godinu kao da je 2020. ili 2021. Moramo da idemo dalje – istakao je Gaj.

Buster neophodan

Premijer Viktorije Danijel Endrjuz je sugerisao Morisonu da i pozicija Savezne vlade treba da se promeni ako ATAGI bude preporučio buster kao definiciju “potpuno vakcinisanih”.

– Siguran sam da će Vlada Komonvelta zadržati pravo da promeni svoj stav na osnovu saveta stručnjaka. ATAGI je veoma blizu donošenja odluke da su potrebne tri doze da bi osoba bila potpuno vakcinisana. U četvrtak imamo sastanak nacionalnog kabineta i nadam se da ćemo preporuku dobiti do tada. Svi dokazi iz sveta i saveti koje dobijam od našeg tima, kažu da su tri doze potrebne da bismo bili što bezbedniji – rekao je Endrjuz.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here