Morski rezervat od 400.000 kilometara

0

Čagos arhipelag

Rezervat koji ekolozi porede sa Velikim koralnim grebenom u Australiji nalaziće se zapadno od Sejšela i južno od Maldiva.

Britanski državni sekretar za inostrane poslove Dejvid Milibend je izjavio da će se u okviru rezervata nalaziti zona zabranjena za ribolov u komercijalne svrhe, prenose strani mediji.

Svih 55 ostrva arhipelaga Čagos pripadaju Velikoj Britaniji od 1814. godine. Čuvena su po svom koralnom grebenu kao i po populaciji žutih tuna, kornjača i kraba.

 

U britanskoj vladi kažu da u vodama arhipelaga živi oko šezdesetak zaštićenih vrsta.
Tom očuvanom morskom zonom na oko 400.000 kvadratnih kilometara biće udvostručena površina okeana u svetu stavljenih pod zaštitu, istakao je Milibend.

Jedino naseljeno ostrvo arhipelaga je Dijego Garsija koje ima površinu o d 27 kvadratnih kilometara. Pretvoreno je u vojnu bazu u kojoj živi i radi oko 1.700 američkih vojnika, 1.500 civilnih službenika i pedesetak Britanaca.

 

U tu svrhu Britanija je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka sa ostrva proterala sve žitelje kojih je bilo oko 2.000.

Čagošani se i danas bore za povraćaj svoje zemlje i ne podržavaju stvaranje morskog rezervata. Oni optužuju Veliku Britaniju da je taj projekat pokrenula kako bi ih sprečila da se vrate na svoje osrtvo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here