Tanjug/AP
Ostaci rakete Točka-U ispred železničke stanice u Kramatorsku

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je napad na Kramatorsk raketom Točka-U izveo ukrajinski raketni bataljon iz rejona naselja Dobropolje, 45 kilometara jugozapadno od grada.

Moskva tvrdi da je reč o provokaciji kijevskih vlasti, kako bi se Rusija optužila za napad na civilno stanovništvo.

Ministarstvo odbrane navodi i da su fotografije lansera Točka-U koje kruže internetom zapravo fotografije lansera koji su učestvovali u rusko-beloruskoj vežbi “Saveznička odlučnost 2022” u februaru.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije danas demantovalo je tvrdnje Kijeva o ruskom raketnom napadu na železničku stanicu u Kramatorsku. Kako se naglašava, Oružane snage Ruske Federacije nisu imale vatrene zadatke na tom području.

– Za napad na stanicu u Kramatorsku odgovorna je ukrajinska vojska – tvrdi se iz štaba teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke narodne republike, prenose Izvestija.

– Ukrajinske trupe izvršile su napad ‘točka-U’ raketama u zoni Železničke stanice u Kramatorsku, gde se vrši evakuacija lokalnog stanovništva – navodi se u izveštaju.

Rusija pokrenula istragu

Ruski istražni komitet pokrenuo je krivičnu istragu zbog raketnog udara ukrajinske vojske raketama tipa Točka-U na Kramatorsk u kojem je poginulo najmanje 50 ljudi, saopštila je danas kancelarija za medije Istražnog komiteta.

Glavno istražno odeljenje ruskog istražnog komiteta pokrenuo je krivični postupak protiv komandanta brigade ukrajinskih oružanih snaga i drugih neidentifikovanih osoba, navedeno je u saopštenju.

Oni se terete za krivično delo predviđeno tačkom jedan člana 356 Krivičnog zakona Rusije – Okrutno postupanje prema civilnom stanovništvu i upotreba sredstava i metoda ratovanja zabranjenih Međunarodnim ugovorom Ruske Federacije, stoji u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here