EPA/Sergei Ilnitsky

Dok razmišlja o slanju vojske u Ukrajinu, Pariz ne sme da zaboravi poraz u Vijetnamu tokom kolonijalne ere, on treba da posluži kao lekcija onima koje u Jelisejskoj palati progoni senka Napoleona, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

– U svetlu najnovijih agresivnih izjava političkog rukovodstva Francuske, koja je otvoreno najavila planove o slanju svoje vojske u Ukrajinu, htela bih da podsetim na godišnjicu poraza Pariza u Vijetnamu. On je postavio temelj raspada francuskog kolonijalnog carstva. Smatramo da istorijski događaji iz tih godina treba da posluže kao dobra lekcija onima koje u Jelisejskoj palati u poslednje vreme bukvalno progoni Napoleonova senka – rekla je Zaharova tokom brifinga.

Podsetimo, predsednik Francuske Emanuel Makron je krajem februara, na pres konferenciji posle sastanka posvećenog podršci Ukrajine, izjavio da se ne može isključiti mogućnost slanja snaga u Ukrajinu, mada o tome nema konsenzusa među evropskim liderima.

U Kremlju su nakon toga poručili da u slučaju ulaska zapadnih snaga u Ukrajinu neće biti reč o verovatnoći, već o neizbežnosti direktnog sukoba Rusije i NATO.

Makronova izjava o mogućem slanju trupa u Ukrajinu naišla je na oštre kritike brojnih partnera u NATO-u, uključujući Nemačku, kao i političkih snaga u Francuskoj. Lideri francuskih partija optužili su Makrona da uvlači Pariz u sukob i da je neozbiljan, zamerivši mu što se o ovim pitanjima nije konsultovao sa parlamentom. Istovremeno, Makronovu agresivnu retoriku podržali su predstavnici baltičkih država, kao i poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski.

2 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

  2. Napoleon – njegov poraz i ruska pobeda. I? Zivite jos od toga? Zivite od bivsih poraza? A nikako da Ukrajinu pobedite.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here