Moskva šokirana torturom CIA-e

0

en.wikipedia.org
U Kremlju smatraju da se krivci moraju izvesti pred lice pravde
 

Specijalni predstavnik ruskog Ministarsatva spoljnih poslova za ljudska prava Konstanti Dolgov  izjavio je da izveštaj Komiteta američkog Senata otkriva "velika sistematska kršenja ljudskih prava" i uzdrmava težnje SAD da budu smatrane modelom demokratije.

U izveštaju se ističe da je CIA javnosti i političarima davala pogrešne informacije o torturi zatvorenika držanih na tajnim lokacijama širom sveta nakon 11. septembra 2001. godine i da su službenici agenciji bili mnogo brutalniji nego što je to objavljeno.

"Uprkos činjenici da su ovu inkvizitorsku torturu agenti CIA-e vršili izvan američke teritorije, to ne uklanja odgovornost za ove namjerne postupke. Tražimo od odgovarajućih međunarodnih organizacija i institucija da vrše pritisak na Vašington da u potpunosti objavi informacije o kršenjima ljudskih prava i da odgovorni izađu pred lice pravde", istakao je Dolgov.

Izvještaj je objavljen nakon petogodišnje istrage koju je senatski Komitet za obavještajna pitanja proveo o programu čija je svrha bila dobijanje informacija od pripadnika Al kaide i drugih osumnjičenih u zatvorskim prostorijama širom sveta

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here