Advokati “omekšali” ministra

0

Beta/AP
Tri meseca štrajka: Advokati sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem
 

Novi u nizu razgovora približili su zaraćene strane i doveli do utvrđivanja paušalnog poreza za advokate.

Da se nastavlja u dobrom pravcu, potvrdio je predsednik beogradske Advokatske komore Slobodan Šoškić, koji objašnjava da je pregovaranje nastavljeno juče konstituisanjem zajedničkog radnog tela za usaglašavanje stavova o izmenama, nedavno već izmenjenog Zakona o javnom beležništvu koji nije zadovoljio advokate. Mada je ova branša zahteve za smenu Selakovića argumentovala optužbama za drskost, nekompetentnost, ucene i pretnje krivičnim prijavama, Šoškić navodi da taj zahtev više nije aktuelan, jer je i bio posledica psihoze koja se stvorila ishitrenošću ministra.

– Nismo mi tu da ga menjamo, već da on sam ukoliko oseća moralnu odgovornost ode – kaže Šoškić za "Vesti". On očekuje brzo usaglašavanje stavova o notarima.

– Mi smo dali neke odredbe vezano za Zakon o javnim beležnicima, kako prava građana Srbije ne bi bila i dalje flagrantno kršena – kaže Šoškić podsećajući da advokati traže da notari, samo overavaju ugovore koje sastave advokati ili građani, kao što su to do septembra činili sudovi.

Šoškić ne beži od nastavka štrajka advokata. Napominje da će čekati do kraja meseca da Ustavni sud oceni ustavnost više odredbi zakona vezanih za rad notara. Ministar pravde je posle četvorosatnog sastanka sa advokatima saopštio da je dogovoreno oporezivanje advokata tako što će im iznos paušalnog poreza u ovoj godini biti povećan za deset odsto u odnosu na 2013.

Notari finansiraju SNS?

Da nisu svi advokati zadovoljni pregovorima govore navodi jednog od njih Velisava Međedovića koji smatra da "premijer preko svojih ministara ne želi da promeni stanje pravosuđa i ne želi kompromis".
– Notarijat je po svoj prilici izvor finansiranja Napredne stranke i ostalih i pored činjenice da je u parlamentu smanjen izvor iz budžeta u odnosu na ostale partije – naveo je ovaj advokat ocenivši da je strategija vlasti zamajavanje i razvlačenje problema u nedogled, do finansijskog uništenja advokature.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here