Moskva traži istragu o zločinima

0

Ovo nije primirje: Nini Anatolijevoj granata srušila kuću
 

Krajem prošlog meseca ustanici su nedaleko od Donjecka pronašli masovne grobnice, u kojima se nalaze tela preko 400 civila koje je ubila ukrajinska vojska. Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak zbog genocida nad ruskojezičkim stanovništvom u Donbasu.

 

U međuvremenu, napadi na gradove u tom delu Ukrajine se nastavljaju. U artiljerijskim napadima ukrajinskih snaga na Donjeck, u poslednja 24 sata, poginulo je još dvoje civila, a najmanje osmoro je ranjeno, javili su ruski mediji. Za samo jedan dan Ukrajinci su više od 10 puta otvarali paljbu na grad.

Kako javljaju ruski mediji, Savet nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine i državna pogranična služba i dalje nemaju informaciju o tome gde se nalazi humanitarna pomoć poslata iz Nemačke. Oni su rekli da "ne mogu da odgovore na to pitanje". Ranije je Polevoj saopštio da bi konvoj humanitarne pomoći iz Nemačke na poljsko-ukrajinsku granicu trebalo da stigne 7. oktobra u ranim jutarnjim satima.

 

Nemačka vlada je na inicijativu ministra za ekonomsku saradnju i razvoj Gerda Milera poslala u Ukrajinu oko 100 vozila sa humanitarnom pomoći, vrednu oko 10 miliona evra, iz 17 nemačkih gradova. Nemački kamioni trebalo bi da dovezu građevinski materijal, krevete, ćebad i grejalice.

Putinovo hvala
Ruski predsednik Vladimir Putin zahvalio se stanovnicima Rostovske oblasti koja se nalazi na jugu Rusije, za pomoć pruženu ukrajinskim izbeglicama, koje su "bile prinuđene da napuste zavičaj i presele se, neko privremeno, a neko trajno, u Rusiju". Trenutno se u Rostovskoj oblasti nalazi 50.000 ljudi koji su tražili privremeni azil, a većina je smeštaj od njih 42.000 živi u porodicama. Ostale izbeglice raspoređene su u centre za privremeni boravak.

Opet o gasu
Trilateralni sastanak Rusije, Ukrajine i EU posvećen temi gasa mogao bi biti održan za nedelju dana u Briselu ili Berlinu, rekao je šef ministarstva energetike Ukrajine Jurij Prodan. On je naglasio da pre toga Evropska komisija planira da koordinira predloge ruske i ukrajinske strane u vezi s protokolom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here