EPA/Evgenia Novozhenina
Marija Zaharova
Ujedinjene nacije moraju da se pokažu kao garant prehrambenog sporazuma, a zapadni pokrovitelji moraju da shvate da provokacije više neće proći, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
– Kada pitaju: kakve garancije hoćete (za prehrambeni sporazum)? I od koga hoćete garancije? Od onih koji su potpisali ovaj dogovor. I pre svega od UN koje su bile posrednik i garant i same predlagale ove šeme – rekla je Zaharova za radio „Komsomoljska pravda“.
Prema njenim rečima, „neophodno je osigurati da oni koji stoje iza kijevskog režima, sve dok su korisnici upravo ovog prehrambenog sporazuma, shvate da takve provokacije… više neće proći“.
– Čitava ova priča je, nažalost, izmišljena radi profita, za ogroman novac zapadnih kompanija pod izgovorom, kao i uvek, onih koji gladuju – napomenula je Zaharova, aludirajući na činjenicu da je najveći deo žitarica u okviru sporazuma otišao u zapadne zemlje.
Predsednik Rusije Vladimir Putin više puta je izjavljivao da je gotovo sve žito iz ukrajinskih luka isporučeno Evropskoj uniji, a ne zemljama kojima je bilo potrebno, odnosno da je do najsiromašnijih država stiglo svega tri odsto od ukupnih isporuka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here