Mostovi saradnje dijaspore i matice

0

U nastojanju da uspostave kontakt, komunikaciju i saradnju jednih sa drugima, ali i da bolje upoznaju prilike na srpskom tržištu, kao i mogućnosti poslovne realizacije između matice i rasejanja, mladi lideri će biti u prilici da na predavanjima, panel diskusijama, plenarnim sesijama i prezentacijama kompanija nauče nešto novo, razmene informacije i sagledaju svoju, ali i ulogu dijaspore u celini u nastupajućim godinama.

Tijana Arnautović, bivša mis Kanade i predsednik Konferencije mladih lidera u Torontu, prenela nam je svoja očekivanja, ali i uverenje da "mostove koje danas gradimo pripremaju lidere sutrašnjice".

Učestvuje i Novak Đoković

Do sada su, između ostalih, učešće ma konferenciji mladih lidera u Torontu potvrdili i naš proslavljeni teniser Novak Đoković, Saša Petričić, novinar CBC televizije, dr Milica Radišić sa torontskog univerziteta, advokat Radivoje Petrikić, dr mašinstva Miloš R. Popović i drugi.

I sama emigrantsko dete (iz Konjica je sa roditeljima, kao sedmogodišnja devojčica, početkom ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini stigla u Kanadu, gde je diplomirala međunarodni biznis na Karlton univerzitetu u Otavi), predstavnik je nove generacije koja u liderstvu i uspehu postignutom na severnoameričkom kontinentu vidi priliku za povezivanje i saradnju sa maticom.

Baš kako je rekao ministar dijaspore Srđan Srećković na otvaranju prošlogodišnje konferencije: "Mladima je potreban novi patriotizam zapadnog tipa, koji znači borbu za modernu, evropsku, politički uticajnu i ekonomski jaku Srbiju, a svima nama je potrebna Srbija koja za svoje partnere i saveznike ima najuticajnije zemlje sveta".

Ove godine, u martu, u "Vestin Harbor" hotelu u Torontu razgovaraće se o tome kako sačuvati srpski jezik i pismo, o religiji i kulturi kao temelju nacionalnog identiteta, o razvoju omladinskog liderstva u dijaspori, o preduzetništvu, internacionalnoj razmeni, slici Srba u globalnom kontekstu (muzika, sport, umetnost).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here