Motaki: Uskoro odluka o planu IAEA

0

"U igri su dve opcije. Prva je da kupujemo nuklearno gorivo za reaktor u Teheranu, a druga da šaljemo uranijum u inostranstvo na prerađivanje", rekao je Motaki.

Iran je u petak saopštio da će odgovor na predlog plana IAEA dati u toku ove nedelje, iako je rok bio 23. oktobar, javio je Rojters.

 

Iranski zavničnici su nagovestili da bi više voleli da uvoze obogaćeni uranijm nego da šalju svoj uranijum na preradu i proizvodnju goriva za nuklearnu medicinu, na šta su zapadne sile načelno pristale u razgovorima vođenim 1. oktobra u Ženevi.

 

Iran je u Ženevi obećao da će ispektorima IAEA dozvoliti da obiđu nuklearno postrojenje koje se nalazi u blizini grada Komo, što su oni u nedelju i učinili.

 

Zbog tajnovitosti Irana u pogledu fabrike za obogaćivanje uranijumakod Koma, koju su, kako tvrde diplomatski izvori, zapadne obaveštajne službe otkrile pre tri godine, Zapad strahuje da Iran spovodi tajni vojni nuklearni program.

 

Iran je obelodanio postojanje tog nuklearnog postrojenja tek u septembru, podseća Rojters. Međutim, Iran, koji je peti proizvođač nafte u svetu, tvrdi da je svrha njegovog nuklearnog programa isključivo proizvodnja električne energije.

 

Predlog da Iran šalje uranijum na prerađivanje u inostranstvo takođe predstavlja način da se iranske zalihe uranijuma smanje dovoljno da budu manje od količine koja je potrebna za proizvodnju fisionog materijala za pravljenje atomske bombe.

 

Svetske sile oba koraka smatraju testom deklarativne namere Irana da obogaćeni uranijum koristi isključivo u mirnodopske svrhe i osnovom za dalje pregovore o obustavljanju procesa obogaćivanja, od čega bi Iran imao trgovinske i tehnološke koristi.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here