EPA-EFE/CARSTENSEN JOERG
Olaf Šolc

Uprkos promeni vlasti, zvanični Berlin ne želi da podlegne uticaju SAD i drugih državama po pitanju blokade “Severnog toka 2”, piše “Njujork tajms”.

Po mišljenju autorke Melise Edi, novi kancelar Olaf Šolc je iznenadio mnoge, zauzevši isti stav kao i njegova prethodnica Angela Merkel koja je podržavala ruski projekat, nazvavši ga komercijalnim i od izuzetnog značaja za razvoj nemačke industrije. Ipak, kako se navodi u tekstu, gasovod će se suočiti sa izvesnim preprekama dok ne proradi.

– U vladi Šolca nije sve jednostavno. Lideri Zelenih izlaze sa saopštenjima o podršci evropskih i američkih zahteva da Nemačka iskoristi cevovod kao instrument pritiska na predsednika Rusije Vladimira Putina – navela je Edijeva.

Ona je podsetila da bi zamrzavanje “Severnog toka 2” moglo da oslabiti pozicije Nemačke – najmoćnije države u Evropi, kao i ekonomske investicije u Ukrajini koje se procenjuju, prema informacijama “Njujork tajmsa”, na 49 milijardi dolara.

Novinarka je sigurna da SAD aktivno vrše pritisak na projekat i da temu ruskog gasa u Evropi koriste za unutrašnje igre.

Vašingtonski kritičari, na čelu sa republikanskim senatorom iz Teksasa Tedom Kruzom, više puta su pokušavali da kazne kompanije koje učestvuju u ovom projektu kako bi sprečile puštanje cevovoda u rad. Senat je najavio da će u januaru biti održano glasanje o sankcijama “Severnom toku 2”.

Edijeva se osvrnula na reči predsednika Federacije nemačkih privrednika Zigfrida Rusvurma koji je pozvao novu vladu da ne meša ekonomiju i politiku, dodavši da je Rusija počela da isporučuje gas Nemačkoj za vreme Hladnog rata, kada su se dve države nalazile na različitim stranama gvozdene zavese.

1 COMMENT

  1. najbolje ovo sto predlazu ameri i zeleni da iskoriste “sev tok 2” kao sredstvo pritiska na putina. cena ce otici sa sadasnjih astronomskih 2000 na 10.000 dolara/1000 m3.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here