Tanjug
Patrijarh Porfirije

Dok predsednik Hrvatske Zoran Milanović izražava sumnju da će dojučerašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije moći kao patrijarh SPC da bude most između Srbije i Hrvatske, Milorad Pupovac, predstavnik Srpskog nacionalnog veća, uveren je da će on tome uspeti, u koliko bude volje sa druge strane.

Pupovac napominje da je novoizabarni poglavar SPC čovek dijaloga, otvorenog uma i sporazumevanja.

– Nema nikakve sumnje da, kao što je u Hrvatskoj pridonosio razgovoru pravoslavnih i katolika, Srba i Hrvata, da će to biti spreman da čini i kao prvi čovek SPC – navodi on.

“Patrijarh Porfirije je blizak papi Franji”

Drugo je pitanje, napominje Pupovac, da li će okolnosti ići na ruku toj njegovoj spremnosti za razgovor, koliko će ona biti prepoznata i koliko će joj se ići u susret.

– Ali, on jeste čovek koji je dijalog ostavio kao svoju baštinu u Hrvatskoj, i verujem da će uz snaženje crkve u Srbiji i jačanje njene javne relevantnosti to biti jedna od njegovih važnih komponenti. Verujem da on može biti most između pravoslavnih i katolika na jugoistoku Evrope, a posebno između Hrvata i Srba – ističe Pupovac.  

On kaže da je patrijarh Porfirije neko ko je opredeljen za dijalog između hrišćana ali i sa nehrišćanskim religijama što ide u prilog proceni da će uspeti da odnose podigne na viši nivo nego što su sada.

– Patrijarh Porfirije je neko ko je blizak papi Franji. Mnogo je teških tema u odnosima između katolika i pravoslavaca, a posebno između Srba i Hrvata iz prošlosti o kojima se raspravljalo u proteklim godinama i u kojima je i sam sadašnji patrijarh učestvovao kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski i vrlo je dobro upoznat sa tim temama – rekao je Pupovac.

Nesumnjivo je, zaključuje Pupovac, da ako dve crkve krenu putem dijaloga, one mogu podstaći i državne politike da unapređuju odnose i da budu otvorenije za dijalog i o najtežim pitanjima.

1 COMMENT

  1. Dobro je za državu što su se sastali poglavar SPC i poglavar Srbije ΛV. Osim srdačnog razgovora i upućene čestitke, nakon toga ΛV trebao je da se ispoveda što je ispričao neistinu penzionerima da će dobiti paket sa vitaminima C, D i cinkom do Sretenja. Sretenje prođe, a penzioneri još čekaju predsednikov paket. On još tvrdi da penzioneri imaju penzije veće no ikad. Kad je osvojio vlast penzije, u proseku, su bile 70% od prosečne plate i menjale se dva puta godišnje, sada je taj procenat 46%. Još je uveo švajcarsku formulu nadanja, gde se penzije jednom godišnje menjaju i to za 50% od porast plate i 50% od inflacuje. Inflaciju su veštački sveli blizu nule (u 2020. iznosi svega 1,3%) i penzije realno ekonomski padaju sve niže i niže (penzije su porasle u 2021. za čitavih 5,9%). Naše plate i penzije su među najnižim u Evropi, mada ΛV i Mali misle da smo u vrhu, relativno da relativnije ne može biti. Narod ne zaboravlja ono “lažu te draga lažu”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here