Pixabay

Deca su ugrožena jer provode mnogo vremena na internetu, najčešće potpuno sami istražuju različite platforme, stupaju u kontakt sa raznim ljudima, ostavljajući tragove o sebi i informacije veoma poverljive prirode. Pri tom, nemaju razvijeno kritičko razmišljanje, umeju da budu lakoverni i naivni, zaneseni raznim fenomenima i ljudima na društvenim mrežama. Ako tome dodamo radoznalost, znatiželju, nepromišljenost, jasno je da mogu biti veoma ugroženi – kaže u razgovoru za “Vesti” Ana Mirković, psiholog.

Naša sagovornica smatra da je u tome najvažnija uloga roditelja.

– Mi smo tu da ih razumemo, saslušamo, podržimo, obodrimo, zaštitimo, pitamo, posavetujemo. U eri interneta stvorila se iluzija da su deca mnogo kompetentnija od nas za digitalnu komunikaciju. Tačno je da se oni lakše snalaze na digitalnim platformama, da bolje poznaju savremene medije i da ih sa više strasti koriste, ali nemaju mudrosti, ne promišljaju kritički, nemaju razvijene socijalne veštine. Zbog toga je naša uloga vanredno važna.

Ana Mirković navodi koje su najdrastičnije manipulacije na internetu za ljude svih uzrasta i kako se boriti protiv toga:

– Lažno predstavljanje zarad stupanja u kontakt sa nekim, deljenje lažnih vesti i informacija, kreiranje paralelnog identiteta koji nije u korelaciji sa onim što osoba zaista jeste, prikupljanje informacija o nekom s ciljem da se osoba diskredituje i ponizi… Način da se borimo sa tim je da radimo na podizanju medijske pismenosti svih građana – od najmlađih do najstarijih. Učiti kako da se analizira poruka koja do nas dolazi, izvor te poruke, potencijalne loše namere i svrha tih namera, različite strategije manipulacije, sve to može da osnaži svakog pojedinca da se adekvatnije i bezbednije ponaša na internetu.

Realna ugroženost: Ana Mirković

Teško i starijima

Na pitanje da li su odrasli ljudi imuni na razne zloupotrebe na internetu, naša sagovornica odgovara:

– Naravno da nisu. Izazovi i opasnosti su uvek tu, a na odraslima je podjednako kao i na deci da vode računa o tome koje informacije o sebi dele, kako komuniciraju, kome veruju, kako proveravaju pouzdanost informacija koje do njih dolaze. U suprotnom, lako postanu žrtva zloupotrebe.