Mrkonjić: Luka Bar je u interesu Srbije

0

Mrkonjić je u intervjuu Tanjugu rekao da je to u interesu Srbije i podsetio da je pre nekoliko dana raspisan tender za prodaju 54,05 odsto akcija barske kompanije "Kontejnerski terminal i generalni tereti" i dodelu koncesije na 30 godina, sa obavezom ulaganja.

On je rekao da su ruski privrednici već pokazali interes za ulaganje u nekoliko srpskih luka, kao i da su, u tom smislu, putni i pružni koridor od Beograda do Bara i barska luka, "neodvojiv paket".

"Rusi u ovom mementu neće da se pojavljuju na tenderu za kupovinu dela barske luke, ali se slažu sa nama i zainteresovani su za prugu Beograd-Bar i izgradnju auto puta", rekao je on.

Mrkonjić je dodao da je potrebno da se dosta novca uloži u barsku luku kako bi bila sposobna da prima i veće brodove.

Ministar je kazao da Srbija ima saglasnost Rumunije, Italije, Crne Gore, Mađarske, Republike Srpske i cele BiH, o zajedničkom tenderskom nastupu, jer su Luka Bar i pruga Beograd-Bar projektovani zajedno za potrebe cele jugoistočne Evrope.

Raspisani su i tenderi za prodaju celokupnog vlasništva kompanija "Pomorski poslovi" i "Obezbeđenje i protivpožarna zaštita", koji pripadaju Luci Bar, uz dodelu koncesija na 30 godina.

Ministar Mrkonjić je, govoreći o projektu masovane izgradnja jeftinih stanova, kazao da se "tu malo kasni" i da radna grupa koja je formirana u Ministarstvu za ekologiju i prostorno planiranje priprema projekat rešavanje tog problema.

"Taj projekat se priprema i verujem da će uskoro biti predložen Vladi Srbije i naravno usvojen i predstavljen javnosti. Do kraja godine očekujem da ćemo ući u taj projekat", procenio je Mrkonjić.

On je kazao da je "suština projekta da se krene u jeftinu stanogradnju" i da će vrednost kvadratnog metra biti između 400 i 500 evra, a da će građani biti oslobođeni nekih dažbina.

"Ovo što se sada dešava sa stambenim kreditima nije rešavanje problema naših građevinskih preduzeća i naših ljudi koji nemaju stanove. To je praktično samo saniranje investitora, koji su podigli cene stanova čim smo se dogovorili da u taj posao uđemo", rekao je Mrkonjić.

Ministar je istakao da će lokacije za izgradnju jeftinih stanova biti poznate kada ceo koncept bude gotov i da će se oni graditi u tri, četiri najveća grada u Srbiji – Novom Sadu, Beogradu i Nišu.

Mrkonjić je, govoreći o sporu sa koncesionarom Alpina-Por u Beču za izgradnju autoputa Horgoš Požega, kazao da je Srbija naplatila garanciju od 10 miliona evra.

"Srbija je realizovala naplatu garancije. Spor se vodi pred Međunarodnim sudom za arbitražu u Parizu, koji tek sledi", objasnio je ministar.

Reč je o 10 miliona evra koje je konzorcijum položio kao garanciju kojom se garantuje ozbiljnost ulaska u posao sa Vladom Srbije, a spor koji se vodio pred bečkim sudom bio je paralelan i nezavisan proces od vođenja spora pred Međunarodnim sudom za arbitražu u Parizu.

Pred tim sudom u Parizu spor je pokrenut maja ove godine na inicijativu koncesionara koji traži obeštećenje za sprovedene pripremne radove i naknadu za gubitak profita.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here