Mrkonjić: Završiću sve u roku

0

Milutin Mrkonjić

On je, u intervjuu "Novostima", rekao da se sa izgradnjom Koridora 10 ne kasni, kako neki tvrde, navodeći da je bilo neophodno obaviti dobre pripreme.

"Tek u poslednjih godinu i po dana rade se glavni projekti i eksproprijacija da bi uopšte mogli da koristimo kredite Svetske i dve evropske banke. Sada su ti uslovi ispunjeni, ipak ne u celini, jer će svi projekti biti završeni do 1. maja", kazao je Mrkonjić.

On je najavio da će ove godine biti otvorena gradilišta za severni deo Koridora 10 u dužini od 110 kilometara, odnosno leva traka od Horgoša do Novog Sada i "ipsilon krak" ka Kelebiji.

"Tender je pri kraju i ove nedelje biće poznat izvođač, radovi počinju do 1. aprila, a posao se završava do kraja godine. Takođe, u isto vreme otvaramo i gradilište na obilaznici oko Dimitrovgrada", kazao je on.

 

Treba nam "Jat"

 

Na pitanje kako napreduju pregovori sa "Turkiš erlajnsom" oko strateškog partnerstva sa "Jatom", Mrkonjić je rekao da "Jat" pregovara u prvoj fazi, a "kada budemo procenili, uključiće se i država".

 

"Smatram da je Srbiji kao državi potrebna nacionalna avio-kompanija. šta će država uraditi, videćemo".

Na jugu Srbije su planirane deonice od Vladičinog Hana do Donjeg Neradovca u dužini od 26,3 kilometra. Vrednost posla je 123 miliona evra.

 

Početak radova zbog pretkvalifikacije očekujem u avgustu. Od avgusta radiće se i deonica od Grdelice do Grabovnice u dužini od 5,6 kilometara.

Što se tiče deonice od Donjeg Neradovca do Levosoja, od donacije Grčke iz "Helenik plana" verovatno nema ništa. Za tu deonicu potrebno je 87,7 miliona evra.

 

Predložiću Vladi da taj deo Koridora grade naša preduzeća, a da mi izdvojimo deo novca iz budžeta za početak radova.

On je rekao da rekonstrukcija "Gazele" startuje za 15 dana, a radovi na deonici od Uba do Lajkovca u dužini od 12,5 kilometara treba da počnu 1. maja. Tender bi mogao da bude raspisan u narednih mesec dana. Deonica od Beograda do Ljiga ukupne dužine 75 kilometara bi trebalo da bude gotova u naredne dve i po godine.

Ne sme se "pojesti" novac od "Telekoma"

 

Što se tiče prodaje "Telekoma", on je rekao da "ako se proda, novac ne sme da ide u potrošnju, već samo u proizvodnju i razvoj infrastrukture".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here