EPA-EFE
Foto: Ilustracija

Među sedam mornara koje su pirati oteli u Gvinejskom zalivu, nalazi se i jedan državljanin Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

“Od vlasti Ekvatorijalne Gvineje zvanično smo obavešteni da se među sedam mornara koje su pirati oteli u Gvinejskom zalivu nalazi i jedan državljanin Republike Srbije”, navedeno je u saopštenju.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ističe se u saopštenju, naložio je Ambasadi Srbije u Angoli, koja je na nerezidencijalnoj osnovi nadležna i za Ekvatorijalnu Gvineju, da prikupi sve relevantne podatke u vezi sa otmicom i položajem našeg građanina.

“Blic” saznaje da je pomorac Aleksandar Tereki iz Zrenjanina srpski državljanin koji je otet zajedno sa još šestoricom kolega sa broda koji je namirnicama snabdevao naftnu platformu u vodama Ekvatorijalne Gvineje.

Brod je napustio naftno polje smešteno na 12 nautičkih milja od obale i krenuo je prema Lubi, lučkom gradu na južnom ostrvu Bioko, kada je napadnut.

“Platformu su napali pirati koji su krenuli ka luci Luba i oteli sedmoricu članova posade. Među njima je i jedan srpski državljanin, Aleksandar Tereki”, prenosi “Blic” izjavu neimenovanog izvora.

Kako se navodi, Tereki više od 10 godina radi na prekookeanskim plovidbama. Pomorski fakultet završio je u Kotoru, a osim za američku kompaniju “Ekson mobajl”, na čijem se brodu nalazio kada je kidnapovan, radio je i za poznatu turistički orijentisanu kompaniju MSC, koja putnike vodi na krstarenja širom planete.

Za sada nema detalja o otmičarima i njihovim motivima.

Ekvatorijalna Gvineja saopštila je ranije da su pirati u Gvinejskom zalivu oteli sedam stranih državljana, među kojima je i Srbin. U saopštenju vlasti te zemlje se navodi da su pirati napali brod kompanije Ekson Mobajl u blizini naftnog nalazišta Zafiro, javio je AP.

Među otetima su i državljani Južne Afrike, Filipina i Kameruna. Mornarica je kasnije ušla na brod da bi zatekla preostalih osam članova posade koji su uspeli da se sakriju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here