28.04.2024
Home Blog

Istraživanje u SAD-u: Podrška Bajdenu na istorijskom minimumu

0
EPA
Predsednik SAD Džo Bajden

Podrška američkom predsedniku Džozefu Bajdenu iznosila je u proseku 38,7 odsto tokom njegovog 13. tromesečja na funkciji, navodi se u nedavnom istraživanju, javlja Anadolu.

Američka istraživačka kompanija Gallup objavila je da Bajden ima najnižu podršku među svim američkim predsednicima tokom njihovih prvih mandata.

Džoržd Buš je imao prethodnu najnižu prosječnu podršku u 13. kvartalu, od 41,8 odsto 1992. godine.

Bajdenovi neposredni prethodnici, Donald Tramp i Barak Obama, imali su prosek od 46,8, odnosno 45,9 odsto. Tri od četiri predsednika sa manje od 50 posto podrške koji su tražili reizbor bili su neuspešni, a Obama je bio izuzetak.

Među predsednicima koji su ponovo izabrani, uključujući Ričarda Niksona, Ronalda Regana, Bila Klintona i Džordža V. Buša, njihov prosek u 13. kvartalu kretao se između 51 i 55 odsto.

Dvajt Ajzenhauer je imao najveći prosek od 73,2 odsto.

Novi virus preuzima punu kontrolu nad vašim telefonom

0
pixabay.com

Istraživači u kopmaniji Threat Fabric otkrili su novi Android malver koji može da pregleda sve što radite na svom telefonu.

Nazvan Brokewell, malver može da očita sve što tapkate po telefonu, sve aplikacije koje pokrećete, slike koje otvarate i još mnogo toga. Takođe, može daljinski da upravlja uređajem, dajući napadaču potpunu kontrolu.

Brokewell na uređaje stiže preko lažne stranice za ažuriranje Google Chrome-a.

Ovo je uobičajena tehnika koju prevaranti koriste kako bi naterali korisnike da preuzmu malver na svoje uređaje – oni neoprezni kliknu na dugme za ažuriranje bez provere izvora.

Kada se jednom instalira malver, telefoni su zaraženi i ovaj zlonamerni softver može u potpunosti da preuzme kontrolu nad uređajima, izazivajući veliku štetu.

Agencija za sajber bezbednost opisuje Brokewell kao deo “ranije nevidljive porodice malvera sa širokim spektrom mogućnosti”.

Međutim, analiza je otkrila prethodne da su se ranije ovakvi malveri pojavljivali u kampanjama tipa “kupi sada, plati kasnije” i u austrijskoj aplikaciji za digitalnu autentifikaciju pod nazivom ID Austria.

Brokewell može da oponaša ekrane za prijavu određenih aplikacija, navodeći na taj način korisnike da odaju osetljive podatke.

Zlonamerni softver takođe može presresti kolačiće ili interakcije korisnika sa uređajem, prikupiti detalje o hardveru i softveru, preuzeti evidenciju poziva i lokacije, a može i da snima zvuk.

Napadač može uživo da strimuje ekran zaraženog uređaja, tako da može da vidi sve što radite. Brokewell takođe omogućava napadačima da daljinski “tapkaju” i “prevlače” po ekranu, kucaju tekst, ali i da podešavaju osvetljenje i jačinu zvuka na telefonu.

Hezbolah napao severni deo Izraela dronovima i raketama

0
Tanjug/AP

Libanski pokret Hezbolah saopštio je da je danas gađao dva vojna položaja u severnom delu Izraela, kao odgovor na napade na “domove civila u južnom delu Libanu” gde su tokom protekle noći poginule tri osobe, među kojima dva borca tog pokreta.

Borci Hezbolaha „sproveli su složen napad, koristeći eksplozivne bespilotne letelice i rakete na navođenje, na štab vojne komande Al Manara i na skup snaga 51. bataljona brigade Golani“, navodi se u saopštenju libanskog islamističkog pokreta.

Od početka rata između Izraela i palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze 7. oktobra, svakodnevna je razmena vatre između izraelske vojske i Hezbolaha koji tvrdi da time podržava palestinski islamistički pokret.

Proiranski Hezbolah, koji ima arsenal raketa i preciznih projektila, gađa izraelske vojne položaje i lokalitete u blizini granice, a Izrael odgovara bombardovanjem ciljeva na libanskoj teritoriji, uglavnom na jugu, uključujući i ciljane napade na zvaničnike Hezbolaha i Hamasa.

Sukobi su tokom ove nedelje intenzivirani. Izrael je napadao sve dublje u libansku teritoriju, a Hezbolah je odgovorao složenijim napadima na izraelske vojne položaje na severu zemlje.

Za gotovo sedam meseci prekograničnog ratovanja, najmanje 385 ljudi, uključujući 254 borca Hezbolaha i 73 civila, ubijeno je u Libanu, prema podacima AFP.

Na izraelskoj strani, prema navodima vojske, ubijeno je 20 ljudi.

Zbog čega “roletne” u avionu uvek moraju biti podignute pri poletanju i sletanju?

0
pixabay.com

Kada je reč o letenju avionom, najvažnije je slušati instrukcije osoblja.

Njihov zadatak tokom par sati leta nije nimalo jednostavan jer moraju biti sigurni da su svi putnici bezbedni i da je sve pod kontrolom. Ipak, nezgode se dešavaju, a “sitnice” poput otvorenih zastora na prozorima, uspravljenih sedišta i zaključanih stočića igraju presudnu ulogu.

Sigurno ste primetili da stjuardese uvek prilikom poletanja i sletanja proveravaju jesu li zastori na prozorima u avionu potpuno podignuti, a sedišta uspravljena, i opominju putnike da to obavezno urade. Ne, to nije hir letačkog osoblja – u pitanju je protokol koji je izuzetno važan i od koga zavisi bezbednost svih koji se u letelici nalaze.

Jesu li zaista “roletne” od tolikog značaja za bezbednost putnika u avionu

Statistički gledano, najveći broj avionskih nesreća događa upravo prilikom poletanja i sletanja – čak 45 procenata – i zbog toga je letačko osoblje u ovim fazama leta najviše na oprezu. Zastori na prozorima iz tog razloga i moraju biti podignuti do kraja – kako bi posada mogla što bolje da sagleda situaciju i proveri da li sve funkcioniše na način na koji bi trebalo.

“Podizanje zastora za prozore tokom poletanja i sletanja olakšava stjuardesama da procene sve spoljašnje opasnosti, poput požara ili krhotina letelice, koji bi mogli da ometaju evakuaciju u ekstremnim slujčajevima”, objasnio je pilot Patrik Smit za magazin “Travel + Leisure”.

Da li ista pravila važe za sve avio-kompanije

Ovo pravilo moraju da poštuju sve avio-kompanije, ali i ovde postoje nijanse: neki prevoznici zahtevaju da se protokola striktno pridržavaju apsolutno svi putnici u avionu, nezavisno od toga u kom su redu smešteni, dok druge insistiraju da “roletne” prilikom poletanja i sletanja budu podignute samo na onim mestima koja su na prolazu za evakuaciju, kako bi putnici mogli da posmatraju šta se događa izvan aviona i pomognu osoblju da odluči da li je bezbedno otvoriti ta vrata u slučaju nužde. U ekstremnim situacijama, stjuardese imaju samo 90 sekundi da sve putnike “prebace” na sigurno, pa je svaki trenutak važan.

Zbog čega je važno da sedišta budu uspravljena, a stočići zatvoreni

Razlog zbog kojeg sva sedišta moraju biti potpuno uspravljena prilikom poletanja i sletanja aviona je isti kao i kod zastora – ona ugrožavaju bezbednost putnika. U slučaju hitnog sletanja i evakuacije, oboreno (spušteno u horizontalni položaj) sedište smanjuje manevarski prostor i predstavlja dodatnu prepreku koju je potrebno ukloniti ili preskočiti, čime se značajno usporava izlazak putnika iz redova i njihovo bezbedno napuštanje aviona. Isto važi i za spuštene stočiće ispred svakog sedišta: zamislite samo situaciju da za 90 sekundi morate izaći, a pred vama je stočić koji ne možete u panici da sklopite, niti preskočite.

“Genocid u Gazi se mora zaustaviti”

0
Tanjug/AP

Premijerka Severne Irske Mišel O’Nil izrazila je solidarnost s narodom Palestine i rekla da je ono što se dešava u Gazi “genocid koji se mora zaustaviti”.

Tokom Nacionalnog marša za Palestinu koji je održan u Londonu, O’Nilova, doskorašnja liderka Šin Fejna i prva nacionalistička premijerka Severne Irske, rekla je da je ponosna što učestvuje na skupu solidarnosti s narodom Palestine, prenela je Anadolija.

– Sjajno je videti hiljade ljudi ponovo na ulicama koji pozivaju na prekid pokolja palestinskog naroda. Svi smo svedoci užasa, razaranja Gaze, uništenja naroda Gaze. Sa ovog mesta danas zahtevamo trenutni, bezuslovni i potpuni prekid vatre. Moraju da se okončaju genocid, etničko čišćenje i kolektivno kažnjavanje Palestinaca.To je genocid i to mora prestati – rekla je O’Nilova i pozvala međunarodnu zajednicu da radi na tome.

Ona je ukazala da su svetski lideri, posebno američki državni vrh, suočeni sa izborom – da se drže međunarodnog prava, ljudskih prava i pravde, ili da podržavaju divljaštvo Izraela.

– Rešenje sukoba je u mirovnim pregovorima koji vode do održive palestinske države – poručila je O’Nilova.

U intervjuu za tursku agenciju ona je rekla da britanska vlada “mora da prestane sa naoružavanjem Izraela”.

Mišel O’Nil je prošlog meseca tokom sastanka s američkim predsednikom SAD Džozefom Bajdenom na Dan Svetog Patrika izrazila “ozbiljnu zabrinutost” zbog situacije na palestinskim teritorijama.

Prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti, od 7. oktobra ubijeno je najmanje 34.388 Palestinaca, uglavnom žena i dece, a 77.437 je povređeno.

Huti tvrde da su oborili američki borbeni dron

0
EPA-EFE
Huti

Jemenska militantna grupa Huti saopštila je da je oborila američki borbeni dron MQ-9 Reaper i objavila video- snimke na kojima se vide delovi bespilotne letelice.

Huti tvrde da su dron oborili raketom zemlja-vazduh, što je deo nove serije napada pobunjenika ove nedelje, nakon relativnog zatišja, usled rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, navodi Tajms of Izrael.

Zvaničnici Pentagona, Centralne komande SAD i Ratnog vazduhoplovstva SAD nisu komentarisali saopštenje militanata, ali Si-Bi-Es (CBS) njuz navodi neimenovanog američkog zvaničnika koji je potvrdio da se dron srušio u Jemenu.

Video-snimak koji su objavili Huti uključuje lansiranje projektila koji cilja dron, a u pozadini se čuje muškarac koji recituje slogan ove grupe nakon što je letelica pogođena:

”Bog je najveći, smrt Americi, smrt Izraelu, proklinjemo Jevreje, pobeda islama“.

Na snimku se takođe vidi nekoliko većih dela drona, uključujući logo kompanije General Atomics, koja proizvodi letelicu, kao i serijski broj.

Blinken: Imamo dokaze da Kina pokušava da se umeša u naše predsedničke izbore

2
Tanjug/AP
Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je nakon trodnevne posete Kini da SAD imaju dokaze o pokušajima Kine da “utiče i pokuša da se umeša” u predstojeće američke predsedničke izbore uprkos ranije datom obećanju kineskog lidera Si Đinpinga da to neće činiti.

U kratkom intervjuu za CNN Blinken je rekao da je tokom sastanaka sa najvišim kineskim zvaničnicima, uključujući predsednika Kine Si Đinpinga, razgovarao o brojnim spornim pitanjima, od američke kontrole tehnologije do podrške Pekinga Moskvi.

Blinken je rekao da je ponovio zahtev koji je predsednik SAD Džozef Bajden uputio predsedniku Siju tokom njihovog susreta u San Francisku prošlog novembra, da se Kina ne meša u predsedničke izbore u SAD 2024. godine i podsetio da je tada kineski lider obećao da Kina to neće učiniti.

– Videli smo, uopšteno govoreći, dokaze o pokušajima uticaja i mogućeg mešanja i želimo da budemo sigurni da će to biti prekinuto što je pre moguće – odgovorio je Blinken na pitanje da li je Kina do sada kršila Sijevo obećanje Bajdenu.

On je ukazao da je svako mešanje Kine u američke izbore nešto na šta američka adminsitracija veoma pažljivo gleda i smatra da je to potpuno neprihvatljivo.

– Želeo sam da budem siguran da su ponovo čuli tu poruku – rekao je Blinken i dodao da postoji zabrinutost zbog Kine i drugih zemalja koje, kako je naveo, iskorišćavaju postojeće društvene podele u SAD.

Zaharova: NATO pokušava da ruske vojne potencijale „baci u okove“

0
EPA-EFE
Marija Zaharova

NATO organizujući vojne vežbe u blizini ruskih granica pokušava da uvuče Moskvu u trku naoružanja i da ruske vojne potencijale „baci u okove“, izjavila je portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

Kako je rekla, vojne vežbe „Stedfast defender“, koje organizuje Alijansa, kao i retorika rukovodstva NATO, su flagrantni elementi hibridnog ratovanja.

– Pokušavaju da izvrše pritisak na Rusku Federaciju, da uvuku našu državu u trku naoružanja, da okuju naše vojne potencijale – istakla je ona.

Zaharova je takođe rekla i da Rusija pomno prati sve aktivnosti Alijanse budući da su glavni ciljevi da se uvežbaju manevri direktne konfrontacije sa Rusijom.

Kurti iznenađen izveštajem Stejt departmenta o ljudskim pravima na Kosovu

3
EPA/Martin Divisek
Aljbin Kurti

Premijer Aljbin Kurti izjavio je da je iznenađen izveštajem američkog Stejt departmenta o ljudskim pravima u delu o Kosovu i zamerio tom telu što u izveštaju nije spomenulo ocene međunarodnih organizacija koje pokazuju napredak Kosova.

Stejt departmenta je u izveštaju ocenio da na Kosovu 2023. godine nije bilo značajnih promena stanja ljudskih prava na Kosovu.

Kao najozbiljniji problemi navedeni su nezavisnost sudstva, ograničenja slobode izražavanja i medija, korupcija u vlasti, rodno zasnovano nasilje i pretnje nasiljem etničkim manjinama.

– Naravno da ima kritike za nas, ali ako pogledate izveštaj za 2019. godinu, Kosovo je danas napravilo izuzetan napredak i ono što me najviše iznenađuje je da se u izveštaju američkog Stejt departmenta, na primer, ne navodi niti citira Fridom haus, Transparensi internešenel. Da su citirani, Kosovo bi moralo da bude pohvaljeno – rekao je Kurti u intervjuu za Dojče Vele (DW).

Govoreći o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, Kurti je rekao da sve mora da bude u skladu sa zakonitošću, ustavnošću, javnim interesom i u odbranu prava građana kosovskih Srba.

Rekao je da je Zajednica „daleko od onoga što je tražio Beograd, kao u Bosni, za koju danas i međunarodni predstavnici – Evropljani i Amerikanci su protiv imajući u vidu koje su posledice uzrokovali Bosni“.

– Znači, formalizaciju Zajednice ne redukujemo na prava srpske manjine, ali istovremeno ne dovodimo u pitanje da su tu Zajendicu potpisali moji prethodnici Hašim Tači i Isa Mustafa, jedan pre 11 i drugi pre devet godina – kazao je Kurti.

Zbog ogromnog broja posetilaca razmatra se preseljenje Mona Lize

0
EPA/Christophe Petit Tesson
Posetioci slikaju Da Vinčijevu "Mona Lizu" u Luvru

Ministarstvo kulture Francuske razmatra poboljšanje uslova za izlaganje slike Leonarda da Vinčija “Mona Liza” u pariskom Muzeju Luvr i njeno preseljenje u posebnu salu, saopštila je danas direktorka tog muzeja Lorens Des Kars.

Mona Liza je u „SaliDržavnosti“, najvećoj u Luvru, prekoputa najveće slike u tom muzeju, „Svadbe u Kani“ Paola Veronezea, i kraj drugih slika velikih venecijanskih majstora iz 16. veka.

Des Kars je na javnom radiju Frans Enter rekla da smatra da „Mona“ Liza koja je jedna od najčuvenijih slika u svetskoj istoriji slikarstva, zaslužuje posebnu prostoriju, samo za nju.

„Nismo zadovoljni načinom na koji je izložena ‘Mona Liza’, pa u saradnji s Ministarstvom kulture razmišljamo o poboljšanju koje mi se čini da je neophodno“, rekla je ona.

Des Kars je dodala da 80 odsto postilaca koji dođu u Luvr, a 2023. godine ih je ukupno bilo skoro devet miliona i više od 20.000 dnevno, dođe da vidi „Mona Lizu“ što je pritisak na muzejsku infrastrukturu i utiče i na bezbednost posetilaca i eksponata.

Zato je broj posetilaca ograničen na 30.000 dnevno i tako će biti i tokom letošnjih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu.

NAJNOVIJE