Tanja Drobnjak

Filma Dane Budisavljević “Dnevnik Diane Budisavljević” premijerno je prikazan u beogradskoj Kombank dvorani na tri rasprodate projekcije u okviru festivala Slobodna zona. Istinita priča o državljanki austrijskog porekla koja je za vreme Drugog svetskog rata, spasila više od 10.000 srpske dece iz ustaških logora, konačno je stigla i pred publiku u Srbiji.

Muk, suze i tuga u dvorani tokom trajanja filma. Već tokom odjavne špice u sali se prolomio gromoglasni aplauz, a moglo se čuti glasno, bravo. Posebno emotivni trenutak na premijeri bilo je prisustvo glavnih aktera tih događaja, Nade Vlaisavljević, Milorada Jandrića i Živka Zelenbrza, koji o svojoj sudbini svedoče u filmu.
Pojavljivanje na sceni nekadašnje “Dianine dece”, u kojima su zauvek ostali usađeni patnja, strah, teška bol i strašna neizbrisiva sećanja na ustaške zločine i nestanak njihovih porodica, izazvalo je nezapamćenu buru emocija. Publika je ustala da se pokloni ovim izuzetnim ljudima, koji su preživeli zahvaljujući Dianinoj akciji. Autorka Dana Budisavljević, koja nije krila uzbuđenje posle projekcije zahvalila je što su predivnom reakcijom dočekali ekipu filma.
Autorka: Dana Budisavljević
– Naravno da je to bitno nama filmašima ali to što ste priredili našim svedocima zahvalni smo beskrajno na tome. Zaista me prijatno iznenadilo da su tri uzastopne beogradske projekcije rasprodate. Film će se baš zbog te velike popularnosti pojaviti u bioskopima. Pokazalo se i ovde, kao i u Hrvatskoj, u Puli, da publika želi da vidi ovu priču – rekla je Dana Budisavljević i dodala da je sve više škola zainteresovano da đaci pogledaju ovaj film.
Prisutnima se pored rediteljke i ostale ekipe poklonila i preživela akterka Nada Vlaisavljević.
– Ja bih u ime sve dece koje je spasila Diana Budisavljević želela da se zahvalim, jer da nije bilo nje ne bi bilo ni nas ovde. Ona je dolazila u logor i donosila nam hranu, odeću, lekove. Velika joj hvala. Međutim, najveću zahvalnost pruža ovaj film koji je iz dubine vremena izvukao jednu humanu priču koja je bila osuđena na zaborav. Iako je Diana bila negirana i od jednih i od drugih, pobijedila je istina. Istina koju svjedočimo mi koji smo preživjeli. Bravo za Dianu Budisavljević – rekla je Nada Vlaisavljević.
Dana Budisavljević i svedoci

Maestralno delo 

Niko u dvorani nije ostao imun na reči Živka Zelenbrza, koji ni danas ne zna datum i mesto svog rođenja, ni ko su mu roditelji. I on je spasen u akciji Diane Budisavljević tako što je iz logora odveden u Zavod za odgoj gluvoneme dece u zagrebačkoj Ilici, odakle je usvojen 1942, kada je otprilike imao četiri godine. 
– Beograd ste svi vi, i presretni smo što smo ovde sa vama. Verujemo da ste došli iskrenog srca, a ovaj film je maestralno delo, iako je možda sukob interesa da ja govorim o tome, pošto u njemu učestvujem. Dana je uspela da ispriča jednu strašnu priču o zločinu koju smo doživeli i da nikoga ne optužuje za to, što znači da svi zajedno moramo da se borimo da se takvo zlo nikada više ne ponovi. Pozivam vas da svedočite o miru i ljubavi među ljudima – rekao je Zelenbrz, koji je pozdravljen gromoglasnim aplauzom. 

Da se ne zaboravi 

I Milorad Jandrić je izjavio da je jako sretan što vidi ovako punu dvoranu.
– Sretan sam i kad vidim da cenite ono što je ova divna ekipa iza mene stvorila. Na čelu je Dana koja je godine provela na istraživanju ove humanitarne akcije ali uz pomoć ekipe koja je uložila sve ono što zna, a puno zna, došao je moj vrhunac. Ja vam svima čestitam i želim da ova priča danas ispričana ne ode u zaborav. Ja vas molim da ovo prenosite, jer ste danas zaista čuli pravu istinu – rekao je Milorad Jandrić prisutnima.

I ambasadori u publici 

Na glavnoj projekciji, premijeri “Dnevnika Diane Budisavljević” prisustvovali su ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota, ambasador Nemačke Tomas Šib, mnogobrojni predstavnici diplomatskog kora u Beogradu, predstavnici Udruženja logoraša Srbije i Muzeja genocida Srbije, predstavnici Filmskog centra Srbije, kao i druge ličnosti iz našeg javnog života.
Posle tri beogradske premijere i premijere u Novom Sadu, od 14. novembra film počinje da se prikazuje u bioskopima širom Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here