commons.wikimedia/Pimvantend
Vila Karpena u Forliju

Vila Karpena u Forliju, koja je dugo bila u vlasništvu porodice diktatora Benita Musolinija, danas je muzej u kojem su izložene njegove privatne stvari, kao i predmeti članova njegove najuže porodice. Osim što mogu da vide Musolinijevu vojnu uniformu i motor, metalnu kolevku i staro ogledalo, turisti će u muzeju čuti legende o porodičnim duhovima “koji s vremena na vreme posećuju zgradu”.

Bogati italijanski biznismen Domeniko Morosini, sadašnji vlasnik koji je vilu i imanje kupio 2000. godine, tvrdi da su čudne stvari počele da se dešavaju odmah nakon kupovine i da je u više navrata imao susret sa paranormalnim aktivnostima u kući. Logično, proširio se i glas da je imanje ukleto, što je privuklo brojne samoprozvane isterivače duhova. Tako je pre devet godina jedna grupa tražila da poseti vilu s molbom da članovi grupe tamo i prenoće.

– Uspeli smo da snimimo čudne pojave u mraku. Na kaseti smo snimili nešto što nam je zazvučalo kao slabašni ženski glas. Kada smo to pustili, stari čuvar vile je poludeo i skočio sa stolice, šapnuvši da je prepoznao Rakelin glas. Čuli smo i zvuk aviona, koji može da ima veze sa Benitovim sinom Brunom, jer je on bio pilot, a 1941. je poginuo u saobraćajnoj nesreći – priča Andrea Puljeze iz udruženja Isterivači duhova Padova.

Puljeze je istakao i da su aparatom za merenje temperature na Musolinijevom motoru, tačnije na upravljaču i rezervoaru, videli crvene mrlje koje označavaju prisustvo toplote.

– To bi mogao da bude Musolinijev duh koji je nostalgičan i želi da dodirne i upravlja omiljenim predmetom – konstatuje on.

Puljeze nastavlja da se najneverovatniji događaj desio kada je stavljena baklja na trpezarijski sto gde je porodica jela.

– Tražili smo znak i na naš zahtev se baklja iznenada upalila, a zatim ponovo ugasila.

Kada je stigao tim lovaca na duhove i počeo da postavlja opremu, Andrea kaže da je osetio čudne vibracije koje su mu delovale kao upozorenje, “kao da nisu dobrodošli”.

– Oni su ostali vezani za tu prošlost, daleko od groznih stvari i nije tajna da je i sama Rakela bila ezoterična žena koja je održavala seanse i držala lonce soli u kući da bi oterala zle duhove – navodi Puljeze.

Morosini priznaje da je, nakon što je pustio lovce na duhove u vilu, cele godine imao mučnine i da je kasnije shvatio da je to “verovatno zbog duhova koji su bili nesrećni jer su lovci želeli da ih oteraju”.

– Kako god, ovo mesto je živo zbog njihovog prisustva. Svi su još ovde, kao da nas posmatraju. Osećam da nas poštuju. Ne plašimo se, ali ne želimo da uznemiravamo duhove, pa izbegavam da uđem u vilu kada je noć – kaže Morosini koji sa suprugom Adel živi u susednoj novoizgrađenoj zgradi na imanju.

Tvrde da često čuju udare jakog vetra unutar vile tokom dana kao i zvukove koraka u hodniku, a da su pritom samo on i žena u kući i u tom trenutku sede jedan pored drugog.

Lik u ogledalu

Kako bi opremili omiljenu vikendicu Musolinijevih, Domeniko i Adel su godinama tražili njihove lične predmete. Na aukciji u SAD su, recimo, kupili jednu od uniformi italijanskog diktatora, koju su stavili na bračni krevet.

– Sa nama je tog dana bila žena medij. Osećala se bolesno i morala je da sedne, pa je šapnula: “On je ovde.” Tamna senka Musolinijevog lica se odmah pojavila u ogledalu kod toaletnog stočića u spavaćoj sobi. Tu je od tada, kao da je odštampano na staklu. Više je od običnog odsjaja – priča vlasnik imanja.

Dodaje da turisti tokom obilaska u ogledalu mogu da vide prepoznatljivu četvrtastu vilicu, visoko čelo i istaknut nos zloglasnog diktatora.

Gromada sa Fudžija

Među eksponatima su skije, violina, brojna umetnička dela i pokloni koje je Musolini dobijao dok je bio na vlasti. Među darovima se izdvajaju tapiserija od etiopijskog cara Hajla Selasija i sveta gromadu sa planine Fudži, poklon japanskog cara Hirohita. Izložena je i odeća poput ručno rađenih čarapa i šešira, lusteri, umetnička dela, stare fotografije Musolinija kako vozi bicikl, motori i automobili, kao i traktor koji je vozila Rakela, inače poreklom iz skromne zemljoradničke porodice.

Sto za jutarnju kafu

Musolini, rodom iz obližnjeg sela Predapio, sagradio je Karpenu 1924. godine nakon što se oženio s Rakel koja je živela u susednoj seoskoj kući. U njenoj kući sada se nalazi blagajna muzeja i suvenirnica. Celo imanje se nalazi u blizini raskošnog parka sa brojnim stazama posutim peskom. U vrtu se nalazi letnjikovac sa kamenim stolom za kojim je Musolini voleo da pije jutarnju kafu i čita novine.