Youtube
Ruski vojnici na Arktiku

Arktik bi mogao da postane mesto direktne konfrontacije Rusije i SAD – Rusi sada vladaju Arktikom, a Amerikanci žele da i oni dobiju resurse kojima je taj prostor bogat, navode geopolitičari.

Zbog sve većeg topljenja leda, Arktik postaje sve privlačniji prostor. Istraživači tvrde da arktičko područje ima oko 22 odsto neotkrivenih rezervi nafte i prirodnog gasa.

Tu su i uranijum, zlato, dijamanti i velike rezerve retkih metala, a vode Severnog ledenog okeana otvaraju nove transportne i logističke perspektive.

SAD su bile zabrinute ruskim osvajanjem Arktika još dok je Donald Tramp bio predsednik. Tada su Amerikanci shvatili da će Rusi i njihovi kineski saveznici brzo staviti Arktik pod kontrolu.

Rusija upozorava…

U oktobru 2022. godine, SAD su usvojile novu strategiju prisustva na Arktiku do 2032. godine. U američkom Stejt departmentu pojavila se nova državna funkcija – ambasador sa posebnim ovlašćenjima i zadacima, odgovoran za pitanja Arktika.

Međutim, u isto vreme, Rusija je takođe usvojila dokument o politici na Arktiku. Rusija upozorava da će, ukoliko dođe do konfliktnih situacija, braniti svoje teritorije na krajnjem severu. Zna se da Rusija ima najdužu obalu na Arktiku.

Ruska vojska je bazirana kako na kontinentalnom severu, tako i na udaljenim teritorijama i ostrvima. Rusija ima najveću flotu ledolomaca na svetu, a Severna flota ima moćne nuklearne podmornice.

Na Arktiku su locirani vojni aerodromi i sistemi protivvazdušne odbrane, izviđačke baze i radarski sistemi Rusije. Pri tom, u svim dokumentima posvećenim prisustvu severnih jedinica Rusije na Arktiku nalaze se sadržaji isključivo odbrambenog karaktera.

Rusija kontroliše i značajan deo Severnog pomorskog puta – važne transportne arterije i za same SAD. Moskva je 2022. godine uvela nova pravila ulaska stranih brodova u taj akvatorijum i zahteva da budu bespogovorno ispunjena.

Arktički savet ignoriše Rusiju

Početak Specijalne vojne operacije u Ukrajini pojačao je konfrontaciju Moskve i Vašingtona po pitanju Arktika. Ranije formirani Arktički savet, koji je efikasno funkcionisao a u koji su ulazili SAD, Kanada, Danska, Island, Norveška, Finska i Švedska, počeo je da ignoriše Rusiju.

Iako je Rusija predsedavala ovim Savetom u periodu 2021-2023, sastanci Arktičkog saveta održavani su bez učešća Ruske Federacije i bez bilo kakve reakcije na izjave ruskih diplomata.

Međutim, Rusija ima izuzetno moćnog saveznika koji je veoma zainteresovan za Arktik, a to je Kina. Ove zemlje su pojačale saradnju na Arktiku, ističe britanski list “Dejli mejl”.

Kina kao ruski saveznik

Sve veća spremnost Rusije da pusti Kinu na Arktik govori o realnosti njihovog bezgraničnog partnerstva i mogućoj protivteži saveznicima koje predvode SAD, navodi se i u izveštaju analitičke kompanije “Strajder tehnolodžiz”.

Stručnjaci smatraju da je Moskva u razvoju Arktika deset i više godina ispred Vašingtona. Ako zapadni lideri ne ulože maksimum napora da reše ovaj problem, Zapad bi mogao zauvek da zaostaje u ovom regionu i da kontrolu ustupi Rusiji i Kini.

Ruski politikolog i magistar ekonomskih nauka Aleksandar Dudčak navodi da bi mnoge zemlje željele da učestvuju u osvajanju arktičkog regiona, što Amerikance dovodi do “nervnog sloma”.

– Ali, to je njihov lični problem. Niko ne kaže da oni (SAD) večno treba da ostanu na vrhu sveta. Vreme je da siđu – zaključuje Dudčak.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here