commons.wikimedia/Novoross

Odavno je počela sezona slavskih i prazničnih trpeza, a glavno jelo gotovo nikad ne može da prođe bez čuvene ruske salate.

Ova salata, relativno je laka za spremanje, ali isto tako, zbog svojih sastojaka, podložna je bržem kvarenju. Koliko dugo možete da je držite u frižideru i na koji način je treba skladištiti, pogledajte u ostatku teksta.

Svima je dobro poznato da se salata sastoji od brzo kvarljivih proizvoda poput šunke, majoneza i različitih vrsta povrća.

Osim toga, ukoliko salatu prekrivate folijom, time omogućavate mikroorganizmima da do nje i dođu. Samim tim, u svoj organizam unosite veliku količinu bakterija, a da toga često niste ni svesni.

Zato je najbolje salatu držati u činiji sa poklopcem i na hladnom mestu, odnosno u frižideru.

Međutim, čak i ako je skladištite na pravi način, najbolje bi bilo da je pojedete u roku od 3 dana, bez obzira da li se radi o posnoj ili o mrsnoj salati.

Razlog tome je što se posle određenog vremena, pogotovo ako je duže držite van frižidera, sastojci fermentišu i kvare. Ne bi bilo loše da salatu sipate u tanjir, a potom je odmah vratite u frižider, kako biste sprečili njeno brže kvarenje.

Takođe, stručnjaci kao idealnu temperaturu za čuvanje ruske salate preporučuju 4° Celzijusa.

2 COMMENTS

  1. Моја руска салата је одлична и после недељу дана. Под условом да се чинија покрије са врло танком, провидном, пластичном фолијом, која се практично, хереметички залепи за масну ивицу чиније.
    Најздравији мајонез за салату се прави са маслиновим уљем и много соли која неутралише јак укус маслиновог уља. Поврће не солити.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here