Pixabay
Ilustracija

Manifestacija posvećena rakiji i jakim alkoholnim pićima „Rakija fest“ ove godine biće održana 12. maja u „Beogradskoj urbanoj destileriji“ u Beogradu uz podršku Privredne komore Srbije (PKS), saopštila je PKS i navela da će ovaj događaj okupiti najznačajnije destilerije iz Srbije.

Na “Rakija festu” biće predstavljene najvažnije informacije o tržištu jakih alkoholnih pića, tehnološke inovacije, razgovaraće se o mogućnostima saradnje, izvoza i prodaje rakije a stručni žiri će izabrati rakiju koja će poneti titulu „Beogradski pobednik“, kao i najbolje rakije u više kategorija.

Misija „Rakija festa“ koji organizuje udruženje „Najjači ukusi Srbije“ jeste promocija i brendiranje rakije kao značajnog i tradicionalnog srpskog proizvoda prema standardima modernog tržišta.

Manifestacija je posvećena unapređenju tehnologije proizvodnje rakije i podizanju kapaciteta malih destilerija kroz razmenu znanja i iskustva uspešnih igrača na tržištu.

Izvoz jakih alkoholnih pića iz naše zemlje stabilno raste već godinama, a osim u zemlje regiona i Evropske unije, rakiju izvozimo i u Kinu i Sjedinjene Američke Države.

Izvoz jakih alkoholnih pića u 2023. godine bio je veći za 30,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosio je 4.606 tona, od čega je rakije izvezeno 2.000 tona.

Rakije od voća lane su se najviše izvozile u Crnu Goru, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Nemačku i SAD, pa je izvoz u ovih pet zemalja činio 63,5 odsto ukupnog izvozu rakija od voća.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here