D. Nikolić
NEDOSTAJE JOJ PORODICA: Marina Bogosavqević

Posle prve operacije 28. maja u Univerzitetskoj klinici u Erlangenu u Nemačkoj, Marina Bogosavljević iz Lapova, 13. jula operisana je po drugi put. Nažalost, pred njom je i treća operacija, za koju još nije određen termin, ali koja mora biti što pre, jer uskoro ističu tri meseca kako je u Nemačkoj.

Marini su, podsetimo pre tri godine oštećeni nervi prilikom ginekološke operacije u KBC Kragujevac, pa nije mogla da reguliše fiziološke funkcije i potrebe, zbog čega joj je ova klinika bila jedini spas. Ugrađen joj je probni pejsmejker, koji umesto oštećenih nerava reguliše potrebe za mokrenjem i stolicom. Tokom treće operacije treba da se izvade sve diode i probni pejsmejker da bi joj bio ugrađen trajni implantat.

Teško podnela

– Prva operacija trajala je dugo, a drugu operaciju sam podnela veoma teško. Imala sam velike bolove u krstima, što je i normalno kako kaže prof. dr med. K. Matzel, koji je predvodio operacioni tim. Rekao mi je da je rez bio veći, jer je bilo potrebno ugraditi nešto i unutra i spolja, što nije bio slučaj prilikom prve operacije. Ali, ono što mi je dalo snagu jeste to što sam posle operacije ustala iz kreveta i imala spontano mokrenje. Bila sam presrećna, jer je to bio znak da je moj organizam pozitivno reagovao na operaciju. Iznenada su mi krenule i suze i osetila sam neizmernu sreću. Osećanja su mi bila veoma pomešana. Doktor Matzel je veoma zadovoljan ishodom, jer sve funkcioniše besprekorno – kaže Marina.

Marina posle druge operacije

Vratile se i emocije

Zahvaljujući ugrađenom aparatu, Marini su se vratile i sve emocije, pa ima nalete sreće što će konačno moći da živi bez bolova i oticanja, koje je imala zbog gomilanja tečnosti, ali i nalete tuge i osećaj usamljenosti, pogotovu što decu, supruga Vukašina i rodbinu nije videla skoro tri meseca.

– Mogu samo da kažem da ću se boriti i dati sve od sebe da budem jaka i istrajna kao i do sada. Ovo je bio najteži period u mom životu, period u kome sam se borila za život i to u tuđoj zemlji, ali sam ostala veliki borac, jer imam svoj cilj – da posle tri godine muke i košmara napokon budem dobro. Želela bih da se zahvalim svim ljudima koji su mi na bilo koji način pomogli. To su divni ljudi dobrog srca, koji razumeju moju situaciju. Zahvalna sam Udruženju za pomoć osobama sa invaliditetom “Zora-Lapovo”, koje je sakupilo 8.000 evra, Ministarstvu zdravlja Republike Srbije koje je uplatilo 14.480 evra, Humanitarnoj fondaciji “Aleksandar Šapić” i pojedincima koji su donacije slali na moj žiro-račun – dodaje Marina.

Borba još nije gotova

Njena borba još uvek nije završena, jer joj predstoji još jedna operacija, a ne zna ni koliko će joj novca još biti potrebno, jer će račun dobiti tek posle završene operacije. Zato molimo sve ljude dobre volje koji mogu da joj pomognu da to učine na žiro-račune u Komercijalnoj banci, dinarski: 205-9011005209107-02 i devizni: SNjIFT-BIC: KOBBRSBG, ili na IBAN/AČOUNT NUMBER: RS35205903101991220015.