Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Turistička predsezona je zbog korona virusa na najpopularnijim primorskim destinacijama počela bez stranih turista. Na plažama je za sada lokalno stanovništvo koje je, sudeći prema snimcima iz Grčke i Italije, zbog duge samoizolacije, masovno pohrlilo na obale mora. Turističke grupe najhrabrijih, koji će i pored upozorenja o zarazi krenuti ka moru, očekuju se sredinom juna.

Srpski turisti će, kažu poslednje informacije, 20. juna prvi put krenuti na njima omiljenu destinaciju Grčku, a u ostale primorske države u julu, dok su im vrata u Crnoj Gori, zatvorena.

Bez švedskog stola

One koji se upuste u ovu, može se reći, letnju neizvesnost, čeka sasvim drugačiji odmor od prethodnih. Poznato je da su prethodnih godina turisti, a među njima i srpski, u sezoni tradicionalno morali da požure rano ujutru i zauzmu ležaljke na obali kako ne bi ostali “kratkih rukava”. Ovog leta ta će im misija biti još teža, jer je korona na plažama uvela nova pravila socijalnog distanciranja i higijenske mere koje moraju da poštuju. Tako će prostor na obali i oko bazena u hotelima i vilama, kako piše “Miror”, biti manji zbog većeg razmaka između ležaljki, a to će nadomestiti okolnim prostorom poput bašte hotelske ili pansionske jedinice. Osoblje će po odlasku gosta dezinfikovati ležaljke koje su, prema onome što se čuje iz Međunarodnog turističkog udruženja (TUI), fiksirane, pa turisti neće moći da ih pomeraju kada im zasmeta sunce.

Uz smanjenje broja ležaljki, problem bi zbog socijalne distance, prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA, mogao da bude smanjeni kapacitet i hotelskog smeštaja i prevoza. Način ishrane će, prema njegovim rečima, takođe biti drugačiji.

– Švedski sto je kao takav ove godine nemoguć, zbog okupljanja velikog broja ljudi, pa će doručak biti služen standardno za stolovima – priča naš sagovornik kako je virus ukinuo popularno samoposluživanje.

U Grčku će, kako nam objašnjava, prema dogovoru sa tom zemljom, prve grupe srpskih turista krenuti 20. juna. Čeka se odgovor iz Turske, koja bi, kako stvari stoje, mogla da otvori granice od 1. jula, a Seničić ukazuje da se u toj zemlji još razmatra da li da se onima koji dolaze u tu državu na granici radi brzi test ili da ne.

Lepa obećanja

Korona virus nije uključen u putno osiguranje ali će, prema rečima Seničića, osiguravajuća društva pokriti sve aktivnosti do sumnje na korona virus i testiranje, a neke razmišljaju da urade i više od toga.

– Grčke vlasti nas uveravaju da će, ukoliko osiguravajuća kuća ne rešava problem turista koji obole, oni to učiniti – pojašnjava naš sagovornik.

Grčka je otvorila u poslednjoj nedelji maja bašte restorana i kafića, ali takođe uz distancu od dva metra i higijenske mere. Kampovi im startuju 1. juna, a letovi avionom dve nedelje kasnije.

Hrvatska za sada prima turiste iz EU sa rezervisanim smeštajem, a građani Srbije ne mogu u Crnu Goru jer je u toj zemlji odlučeno da bude dozvoljen ulazak građanima država gde broj zaraženih na 100.000 stanovnika ne prelazi 25. Kako je rečeno u Podgorici, iz regiona na njihovo primorje mogu građani Slovenije i Hrvatske, Međutim i Slovenci i Hrvati imaju svoje Jadransko more i kako sada stvari stoje, masovno se izjašnjavaju da ostaju u svojoj zemlji, pa je pitanje kakva će biti crnogorska sezona ako ne promeni odluku o dolasku srpskih turista. Otvaranje granica za strane turiste početkom juna najavljuje i jedna od najteže pogođenih koronom, Italija, a Španija će to učiniti tek u julu. Na Pirinejskom poluostrvu se već ograđuju plaže, a u Ljoret de Maru na Kosta Bravi gde idu srpski turisti, podeljene su na tri različita starosna segmenta: za starije osobe, porodice sa decom i odrasle bez dece, poput parova i prijatelja. Sektor za starije imaće dvosmerne staze radi lakšeg pristupa i pomoć u korišćenju usluga na zahtev.

Nema poskupljenja

Srpski turisti inače u najvećem broju idu u Grčku, a kada je reč o ovoj državi, Seničić nema informacija da su aranžmani poskupeli.

– Ono što je prodato pre epidemije, time raspolažemo. Cene koje su bile u tom trenutku, u februaru i martu, bile su kao i prošle godine. Veliki broj aranžmana je uplaćen ranije, odnosno kada su bili jeftiniji nego u samoj sezoni. Cene su za sada iste, a verovatnoća je da će doći do njihovog pada kada je reč o hotelskom i apartmanskom smeštaju – zaključio je Seničić.

Bugarska alternativa

Severna Makedonija nije se priključila otvaranju granica 1. juna koje su na video- sastanku dogovorile Srbija, Rumunija, Bugarska i Grčka. Skoplje smatra da je rano za to, što bi moglo da stvori problem, jer je Severna Makedonija zemlja tranzita Srbiji do Grčke. Seničić smatra da treba biti strpljiv i sačekati dalje korake do juna.

– Postoji i alternativno rešenje da se u Grčku putuje preko susedne Bugarske koja otvara svoje granice sa Srbijom – navodi direktor JUTA.

Velikodušni Kiprani

Kipar će pokrivati sve troškove turista čiji test na korona virus bude pozitivan, a vlasti ove zemlje će pokriti troškove smeštaja, ishrane, pića i lekova za obolele i njihove porodice. Bolnica sa stotinu ležaja biće namenjena isključivo stranim putnicima koji su pozitivni na test, 200 respiratora je rezervisano za teško obolele, a “karantinski hotel” sa 500 soba je rezervisan za članove porodica pacijenata. Pacijent plaća samo vožnju taksijem do aerodroma i kartu za povratak kući.