Na Vidovdan sećanje na Dan Srba

0

Raspoloženi: Članovi Saveta Saveza Srba u Francuskoj
 

Naredni zadatak im je učešće na obeležavanju stogodišnjice Velikog rata. U Francuskoj je 1915. postojao Dan Srba jer su Francuzi znali kakvu su ulogu odigrali Karađorđevići i junački srpski narod.

 

Miha Aleksić i Romeo Milošević

Na Vidovdan, 28. juna, biće evocirane uspomene na taj dan. Na groblju srpskih solunskih boraca Tije biće postavljena spomen-ploča kralju Petru Karađorđeviću, pred monumentalnim spomenikom Petru i Aleksandru Karađorđeviću.

 

Pored toga, biće organizovana sportska nadmetanja, folklorni nastupi, postavljeni štandovi na kojima će se naći narodna radinost i kulinarski specijaliteti.

– Ovaj dan kojim se podsećamo na okupljanja početkom 20. veka neka postane tradicija za naše zajedništvo u 21. veku – poručio je Romeo.

O dolazećim junskim Danima srpske kulture govorio je predsednik Odbora za školstvo i kulturu Petar Gojković, a bivši i počasni predsednik Mića Aleksić o novoj Vladi Srbije, bivšem ministarstvu i Kancelariji dijaspore koji nisu opravdali postojanje, novoj Upravi za saradnju sa rasejanjem.

 

– Najmanje što tražimo, a te sam predloge ranije predavao predsedniku države i svim drugim bitnim jeste da četiri miliona dijasporaca imaju predstavnike u Narodnoj skupštini. Za to se moramo boriti – rekao je Aleksić.

 

Podrška veterana

Dajući podršku novom sazivu Saveta Saveza Srba, dijasporski veteran Predrag Janković ih je ohrabrio rečima:
– Naš je uspeh kada mi, stari, znamo da vi lepo radite.

Čelnik Milošević je sve sažeo:
– Iskustvo nas uči da ne očekujemo mnogo od matice, zato je bitno da poboljšamo naš položaj ovde gde živimo i izborimo se za prava na planu kulture, školstva, sporta i ostalog.

Predlog budućeg loga Saveza Srba Francuske, rad beogradskih dizajnera predstavio je Saša Pešić.

U finišu sastanka aplauz je dobila humanitarna organizacija Dobra vila, kad je Nenad Stojanović, poverenik Udruženja Kraljevina Srbije, koje deluje pod patronatom princa Aleksandra Karađorđevića, pokazao srebrni orden za zasluge koji je to udruženje dodelilo humanitarnoj organizaciji.

 

Važni su samo glasači

Tokom diskusije o položaju Srba u rasejanju i omalovažavanju od strane matice, poslanik Ilija Miki Vujović je naglasio:
– Jednom mi je Milutin Janjević iz Ministarstva dijaspore rekao: "Znaš kad ćete vi dijasporci biti jaki? Drugačije će vas gledati ako na izbore izađe 10.000 glasača. Što vas bude više, oni u matici će isticati: "O, oni su opasni!"

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here