Youtube/N1
Emir Suljagić

Većina od 27 žena iz Bratunca i okoline koje je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari početkom decembra prošle godine preko društvenih mreža, imenom i prezimenom apostrofirao da su učestvovale u zločinu u Srebrenici 1995. godine podneće krivičnu prijavu zbog ugrožavanja bezbednosti. Na ovaj korak odlučile su se posle otvorenih pretnji koje su nekima od njih počele da pristižu iako sa zločinom iz 1995. godine nemaju apsolutno nikakve veze.

Branimir Kojić, predsednik Opštinske organizacije porodica poginulih i nestalih Srebrenica kaže za “Vesti” da umesto da Tužilaštvo BiH po službenoj dužnosti preduzme odgovarajuće sankcije protiv Suljagića to moraju da učine žrtve njegove klevete.

– Svim tim ženama, ali i njihovim porodicama su na čelu nacrtane mete. Neke od njih su umrle, neke su u inostranstvu, ali većina ih i dalje živi u Bratuncu i okolini. Nikada ni mrava nisu zgazile, a sve su sada ozbiljno preplašene da bi, ni krive ni dužne, mogle da se nađu na meti nekoga kome je neko stradao u ratu. Zbog toga će se obratiti nadležnim institucijama u Republici Srpskoj kako bi im pružili zaštitu i pomoć, a već su potpisale punomoćje kojim će zajednički tužiti direktora Memorijalnog centra Potočari zbog ugrožavanja bezbednosti – otkriva Kojić.

On kaže da je spisak navodnih srpskih “dobrovoljki” – učesnica u zločinu u Srebrenici, Suljagić postavio na svoj Tviter nalog, a ubrzo su ga preuzeli svi mediji u regionu.

– Na tom spisku se našla nesrećna Ivanka Rankić čiji je sin najpre zverski mučen u Srebrenici, a onda i spaljen. Njegovo ugljenisano telo je razmenjeno upravo na prostoru današnjeg Memorijalnog centra. Ali, na tom spisku se našla i moja majka koja je za vreme rata bila čistačica i radila kako bi prehranila brata i mene pošto nam je otac poginuo na prvoj liniji odbrane – kaže Kojić i dodaje da se njegova majka veoma uznemirila i preplašila kada je saznala da se nalazi na spisku navodnih zločinaca i ubica iz “ženskog odreda” bratunačke brigade.

Navodi i da su strasti u Bratuncu i Srebrenici već dovoljno usijane da je potrebno malo, pa da dođe do nekog incidenta.

– Zamislite onda kako je ženi, koja ni mrava nije zgazila kada mora da izađe do radnje ili grada. Odmah sam podneo tužbu, ali postupajući tužilac Muhamed Gluhonjić je ekspresno odbacio uz obrazloženje da pravno nije dobro napisana. Zbog toga su sve one žene koje su i dalje u Srpskoj odlučile da preko advokata podnesu zajedničku krivičnu prijavu protiv Suljagića da bi skinule ljagu sa svog imena, ali i zaštitile svoju i bezbednost svojih porodica.

Kojić očekuje da će ova prijava zvanično biti podneta krajem ove ili početkom sledeće sedmice, a žene da Suljagić bude adekvatno kažnjen zbog toga što ih je oklevetao i lažno optužio.

– Eto prilike i pravosuđu BiH da pokaže na delu da li pravo i pravda važe za sve narode u BiH podjednako ili samo za Bošnjake. Ove žene sigurno neće odustati od pravde, jer za razliku od Fadile Mujić i mnogih drugih Bošnjakinja, ni jedna od njih nije išla sa vojskom u tuđa sela da bi pljačkala, palila i ubijala, već su tokom rata ostale uz svoj narod i pomagale odbranu kako su mogle, radeći kao čistačice, kuvarice, daktilografkinje… – zaključuje Kojić.

Slučaj Fadila

Kojić je izjavio i da nema novih informacija dokle je Tužilaštvo BiH stiglo u istrazi povodom video-snimka u kome jedna od “Majki Srebrenice” Fadila Mujić priča o planiranju i upadu u Kravicu na Božić, 7. januara 1993.

– Prema nekim informacijama Mujićeva je preminula. Međutim, i tu ima dosta nejasnoća. Na smrtovnici piše da je umrla 24. maja 2021, a u opštini je kao vreme smrti zaveden dan kasnije. Pritom, neki novinari su pokušali da pronađu gde je sahranjena i nisu uspeli. Nije prvi put, i nije jedini slučaj da su Bošnjaci falsifikovali podatke, pa čak i kad je reč o ubijenima u Srebrenici. Više stotina ih je stradalo mnogo ranije, poput oca Emira Suljagića koji je stradao tri godine ranije, a sahranjen je kao žrtva “genocida”. I u Hagu je dokazano da je više desetina navodnih žrtava i dalje živo. Međutim, iako je takva laž raskrinkana, međunarodna zajednica nastavlja sa mantrom o navodnom genocidu – naglašava Kojić i dodaje da se plaši da će Tužilaštvo BiH i za zločine u Kravici obustaviti istragu pod geslom “nema svedoka – nema zločina”, mada je, kako kaže, izjava Fadile Mujić dovoljan dokaz jer pominje čitav niz drugih osoba koje su učestvovale u napadu.

Veliki protest u Sarajevu

Branimir Kojić najavljuje da porodice poginulih i nestalih Srba iz Srebrenice, ali i drugih krajeva Srpske za kraj ovog meseca planiraju veliki protest ispred Suda BiH kako bi ukazali na dvostruke aršine pravosuđa.

– Dok se dokazani ratni zločinci oslobađaju, srpske žrtve sve ove godine iznova doživljavaju ubijanja njihovih već ubijenih zato što pravosuđe BiH, od Tužilaštva do Suda, apsolutno ne zanima pravda za Srbe. To nije samo ruganje pravdi, već direktno ruganje nevinim žrtvama – poručuje Kojić.