wikipedia.org

Dugogodišnje istraživanje navodnih ostataka Leonarda da Vinčija otkrilo je koliko trenutno živih ljudi može da tvrdi da su potomci porodice renesansnog genija i slikara “Mona Lize”: 14 ih je.

Nalazi objavljeni u časopisu “Human Evolution” ovog meseca potiču od novog genealoškog stabla koje prolazi kroz 21 generaciju i četiri grane.

Da li je Leonardo da Vinči imao ADHD (neurobihevioralni razvojni poremećaj)? Akademici kažu da jeste.

Istraživanje je deo DNK projekta Leonardo da Vinči, čiji je cilj da potvrdi da se i dalje smatra da su ostaci njegovi i da “bolje razume njegove izvanredne talente i oštrinu vida kroz genetske asocijacije”.

Istraživači koji stoje iza studije napisali su da su ovi rezultati “nestrpljivo iščekivani sa istorijskog stanovišta”, jer će oni pomoći akademicima da “naučno istraže korene genijalnosti, da pronađu informacije o njegovoj fizičkoj moći i o njegovom možda preranom starenju, njegovom zdravlju i mogućim naslednim bolestima”.

Kao i to da objasni neke neobične čulne percepcije, poput njegovog izvanrednog vizuelnog kvaliteta i sinestezije.

Istraživači su prikupljali podatke iz istorijskih dokumenata u javnim i privatnim arhivama i direktne izveštaje potomaka članova Leonardove porodice.

Iako je studija pružila malo podataka o živim potomcima, kako bi zaštitili njihovu privatnost, istraživači projekata Agnes Sabato i Aleksandro Vezosi rekli su za CNN da osobe imaju starost od 1 do 85 godina.

“Postoje vrlo mala deca i penzioneri koji su ranije obavljali razne aktivnosti: zaposleni i u javnim i u privatnim kompanijama, geodeti (i) trgovci”, rekli su istraživači putem e-pošte.

Kako se ne zna da je Leonardo imao dece, Agnes Sabato i Vezosi usredsredili su svoja istraživanja na umetnikovog oca i njegove potomke, identifikujući ono što su nazivali “nekim do tada nepoznatim granama loze”. Oni su pogledali “hiljade neobjavljenih dokumenata”, i preispitivali dokaze koji su “bili poznati, ali nisu razumljivi”, napisali su.

“Prvobitno pitanje nam je bilo: Da li je moguće da nema bioloških naslednika od potomaka brojnih sinova ser Pjera, Leonardovog oca? Uvek smo pokušavali da istražimo priču o čoveku Leonardu, kao i (umetniku Leonardu), kako bismo objasnili razloge njegove genijalnosti. Sada se, uz pomoć nauke, nadamo da možemo da dobijemo neke značajne odgovore.”

Leonardo je rođen 1452. godine, poznat je po slikama “Mona Liza” i “Tajna večera”. Leonardo je takođe svoje vreme posvetio nauci, matematici, arhitekturi, dizajnu, inženjerstvu, geologiji, kartografiji, vajanju i crtanju.

Njegova umetnička dela i dalje izmamljuju pozamašne isplate od kolekcionara. Prošle godine onlajn potrošač platio je 98.000 dolara da prisustvuje godišnjem pregledu “Mona Lize”, kada muzej Luvr u Parizu izvadi sliku iz svog rama na uvid.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here