Nafta presušuje za 10 godina?

0

Izveštaj, koji je predstavljen na sastanku Međunarodne agencije za energiju u Parizu, navodi da će proizvodnja benzina, doživeti vrhunac do 2020. godine, što će, usled sve manjih zaliha, dovesti do globalne nestašice sirove nafte.

Svetska potražnja za naftom je neodrživa, poruka je Centra za energetska istraživanja, koji ocenjuje da će globalna eksploatacija nafte dostići vrhunac pre 2030. godine.

Autor izveštaja Stiv Sorel izjavio je da bi svetske zalihe nafte mogle da počnu da presušuju i ranije.

"Osnovne fizičke karakteristike ovog energenta nam govore da će proizvodnja u nekom momentu početi da opada, da će nastaviti da opada i da nema tog novca, koji bi mogao da zaustavi taj proces. Deset, petnaest, pa čak i 20 godina nije toliko daleko", objasnio je Sorel.

 

Ministri 28 zemalja na sastanku u Parizu razmatraju ključne energetske izazove sa kojima je svet danas suočen. Izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju Nobuo Tanaka kaže da su to, između ostalog, i više cene.

"Era jeftine energije je već završena. Jeftina nafta je proslost", ocenio je Tanaka.

U svetu se trenutno proizvodi oko 85 miliona barela nafte dnevno. Procenjuje se da će proizvodnja skočiti na 100 miliona barela pre nego što zalihe nafte počnu da presušuju.

Neke istraživačke grupe, ipak, kažu da će zaliha biti dovoljno i za kasnije decenije 21. veka, dok neke naftne kompanije tvrde da će novootkrivena naftna polja u Angoli, Brazilu i Meksičkom zalivu zadovoljiti potražnju.

Sorel se ne slaže i ukazuje na ogromna ograničenja, čak i ako s optimizmom pretpostavimo da će zaliha biti dovoljno i da će biti investicija.

 

Pored toga što je zbog recesije i sve popularnijih vozila koja troše manje benzina, potražnja za naftom opala u SAD, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) procenjuje da tražnja raste brže nego što se očekivalo, što je posledica poboljšanja globalne ekonomije i veće potrošnje goriva u zemljama u razvoju.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here