Z. Vicelarević
Bili zlatni u Novom Sadu: KUD Vuk Stefanović Karadžić Roršah na Smotri 2023.

Apsolutno sve je spremno i organizatori, ali i učesnici odbrojavaju do početka 26. Evropske smotre srpskog folklora dijaspore koja će 18. i 19. maja biti održana u Beogradu, u MTS dvorani (bivšem Domu sindikata). Na sceni će zaigrati više od 2.500 učesnika iz 42 ansambla iz sedam evropskih država, a najbolji će kući poneti i prestižno odličje – Čiču Šumadinca dar “Vesti”, tradicionalnog medijskog pokrovitelja najveće kulturne manifestacije Srba u Evropi.

– Mnogo se radujemo što će posle korone i prošlogodišnje Smotre u Novom Sadu ovo biti vrhunska, velika smotra kojoj se svi

podjednako radujemo. Apsolutno sve je spremno za 26. Evropsku smotru. Sva društva su presrećna što ponovo dolaze u Srbiju, jedva čekaju takmičenje, druženje i sve ono što ide uz Evropsku smotru. Folkloraši iz dijaspore žele da pokažu otadžbini šta znaju i koliko im je matica u srcu – kaže Nenad Milenković, predsednik Asocijacije srpskog folklora dijaspore.

Prestižno odličje: Prošle godine je Čiču Šumadinca osvojio SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča

U takmičarskom delu učestvovaće ansambli iz Austrije, Nemačke, Francuske, Švajcarske, Rumunije, Hrvatske i Slovenije. Milenković kaže da ove godine neće biti takmičara iz Italije.

– Nažalost, ove godine neće biti predstavnika iz Italije zato što su posledice korone ostavile veći trag nego što su mislili, pa su odlučili da ne učestvuju. Čekamo ih dogodine – poručuje predsednik ASFD.

Otkriva da je ove godine Evropska smotra uvrštena u Dane porodice koje organizuje Grad Beograd, zbog čega će u nedelju, 19. maja učesnici imati mini-program u okviru te manifestacije, a veliko proglašenje pobednika Smotre će prvi put biti u strogom centru Beograda, na Trgu Republike.

– Dobili smo binu i to će za sve učesnike smotre biti poseban događaj. Nikada do sada proglašenje pobednika nije bilo na ovako važnom istorijskom mestu gde su spomenik Knezu Mihailu, Narodno pozorište i Narodni muzej – ističe Milenković.

Naglašava da Evropska smotra već godinama unazad ima podršku srpskih institucija, a da se to ove godine posebno istaklo kroz podršku Uprave za dijasporu i Srbe u regionu MSP Srbije.

– Želja im je da ove Smotre budu u Srbiji, jer mi na ovaj način zapravo dolazimo kući – naglašava predsednik ASFD.

Godinama u folkloru: Nenad Milenković

Dodaje da ta podrška za srpsku dijasporu, a posebno folklorni svet ne znači samo finansijsku olakšicu, već mnogo više od toga – da država ceni trud da se u dijaspori sačuva srpska kultura i tradicija.

– Podrška države Srbije za nas je potvrda da ono što radimo i što volimo radimo kako treba – ističe Milenković.

Podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nekoliko navrata bio pokrovitelj Evropske smotre, a da je nesebičnu podršku davao i nekadašnji ministar spoljnih poslova, a sada ministar kulture Nikola Selaković.

– Ministar Selaković je igrao folklor, mnogo voli svoju Srbiju i verujem da je pravi čovek na pravom mestu kao ministar kulture i da je ceo folklorni svet kako u matici, tako i u dijaspori srećan zbog toga. Folklor je način na koji se čuvaju naša tradicija i kultura. Na ovaj način, posebno mi u dijaspori, ma gde bili na ovom svetu, gledamo da zadržimo naš identitet. Daleko smo od svoje kuće i domovine, ali ipak pričamo srpski jezik i ponosni smo na našu Srbiju – zaključuje Milenković.

MTS dvorana ispunjava sve potrebne uslove

Folkloraši zaslužuju najbolje

Milenković ističe da je MTS dvorana izabrana kao jedino rešenje koje bi zadovoljilo potrebne kriterijume za održavanje ovako prestižnog takmičenja.

– Realnost je da u Centru Sava imamo najbolje uslove za Evropsku smotru i da je to ono što naši folkloraši zaslužuju, ali taj objekat još nije završen. Ipak, uveren sam da će i u MTS dvorani sve proteći savršeno i da će sve naše želje biti ispunjene, prvenstveno kad je reč o takmičarima i njihovim potrebama – kaže Milenković.

Drugarsko veče

Milenković kaže da se prvi put ove godine, na kraju prvog takmičarskog dana biti organizovano drugarsko veče.

– Druženje nećemo organizovati u sali gde se održava smotra već smo zakupili lokal Karma gde smo svim učesnicima dali mogućnost da rezervišu mesta da bismo se svi zajedno u subotu veče proveli uz pesmu, igru i muziku. Interesovanje je veliko i lokal je već pun, više nema mesta – otkriva Milenković.

Dodaje da će ove godine izostati tradicionalni štandovi sa hranom i pićem.

– Na to smo se odlučili zato što u centru grada ima veliki izbor mesta, pa svako društvo može na osnovu svojih želja i mogućnosti da odabere mesto gde će jesti ili se družiti – objašnjava Milenković.

Humanitarna dnevna ulaznica

Organizatori su odlučili da dnevna ulaznica za Evropsku smotru ove godine iznosi 1.200 dinara (10 evra), a da će novac biti naknadno upućen tamo gde je najpotrebniji.

Milenković kaže da je to pristupačna cena za svakog, a posebno što omogućava celodnevno uživanje i praćenje folklornih ansambala iz cele Evrope.

– Još nismo odlučili gde će prikupljeni novac otići, ali kao i svake godine i na ovaj način pokazujemo da smo uz svoj narod, a posebno one najugroženije kategorije – kaže Milenković.

Vrhunski žiri

Upravni odbor Asocijacije i predstavnici zemalja članica asocijacije izglasali su žiri u sastavu: Mirjana Zakić, predsednica žirija, šef katedre i redovni profesor za užu naučnu oblast etnomuzikologija na fakultetu Muzičke umetnosti u Beogradu, Igor Gudić, koreograf i direktor KUD Riznica Kraljevo, Miloš Vulović, koreograf i solista NA Kolo, Dejan Trifunović, koreograf i umetnički direktor KUD “Stanko Paunović” NIS-RNP Pančevo i Ivan Terzić, diplomirani etnolog-antropolog.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here