beogradnocu.com
Slavite sa merom

U Novogodišnjoj noći nije neobično da malo više popijemo i da 1. januar, uz mnogo čestitanja, provedemo mamurni. Zato je uvek aktuelna tema – kako da najbolje izlečim mamurluk?

Mamaurluk je, ukratko, kazna za to što ste popili više nego što je vaš organizam mogao da podnese. Nakon što se efekti alkohola smanje, oporavak je, nažalost, praćen ovim neugodnim stanjem.

Izlasci u grad, razna slavlja, a naročito doček Nove godine praćen i dnevnim žurkama glavni su povodi za preterivanje u piću.

Šta možemo da uradimo ako već znamo da ćemo popiti malo više?

Postoji nekoliko saveta koji će vašem organizmu pomoći da bolje podnese alkohol, mada je, naravno, glavno pitanje koliko ćete popiti.

Pre nego što krenete u provod i kako vam ne bi presela Nova godina Beograd ima brojne apoteke koje nude različite lekove za prevenciju mamurluka i njegovo lečenje.

Stručnjaci savetuju da ne pijete na prazan želudac i da ne mešate različita pića. Uz alkohol pijte i vodu.

Naravno da znate i sami da je bolje sprečiti nego lečiti, ali ako niste taj tip, u nastavku pročitajte neke korisne savete kako da se rešite mamurluka.

Simptomi mamurluka zbog kojih kažemo “neću nikad više da pijem!”

Mamurluk neće kod svakog od nas izazvati simptome jednakog intenziteta. Međutim, neke posledice su nezaobilazne. To su umor, glavobolja, iziritiran želudac koji donosi mučninu, drhtavica, vrtoglavica, dehidriranost…

Zbog svega ovoga možemo biti vrlo loše volje, nervozni, opada nam koncentracija, razmišljamo sporije, a psiholozi kažu da je normalno i ako se osećamo depresivno nakon noći u kojoj smo preterali sa alkoholom.

Sve u svemu, ovakvo “jutro posle” nikome ne može biti prijatno i verovatno ćete svečano obećati: “Neću više nikad da pijem!” Ostaje da se vidi, a prvo morate da pomognete sebi sada.

Kako da lečimo mamurluk?

Svako od nas ima svoj način koji mu olakšava simptome mamurluka, a neki su i naučno utemeljeni. Međutim, niko ne kaže da postoji magični lek, a to čak nisu ni “šotovi” koji su u poslednjih par godina dostupni u apotekama.

Hidratacija tela prevashodno je važna, pa zato pijte puno vode, a od pomoći vam mogu biti i lagane supe.

Jedite voće kako biste uneli vitamine, a idealno je i da pijete limunadu.

Jedan od boljih saveta koji možete primeniti je da popijete kapsulu aktivnog uglja, koji možete kupiti u svakoj apoteci.

Iako nije ukusna, kafa sa limunom se smatra odličnim načinom da se rešite glavobolje.

Trening! Da, sigurno poslednja stvar do koje vam je stalo dan nakon preterivanja u alkoholu je trening, ali blaga telesna aktivnost vam i te kako može pomoći.

Nećemo, a da ne pomenemo tradicionalne narodske metode – rasol ili vodu u kojoj su se kiselili krastavčići.

Uz sve ovo, imajte na umu da je vreme najbolji lek i dajte svom organizmu dovoljno sati odmora i sna. I nikako ne primenjujte onu narodnu: “Klin se klinom izbija!”

Novogodišnja euforija popušta sve kočnice

Doček 2024. godine biće verovatno najveseliji dan u godini, ali i najteži za vaš želudac. Poješćemo i popiti poprilično. Dobro nam je poznata ta euforija. Zdravice počinju već od jutra, sledi obilazak dnevnih žurki po gradu, pa uveče glavna proslava.

Budite umereni i nemojte preterivati u piću zvuči jednostavno i pametno, ali novogodišnja “groznica” naj

ešće bude jača od nas. Zato se na vreme pripremite za doček 2024. godine i obezbedite da vam navedeni sastojci za recept protiv mamurluka bude pri ruci 1. januara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here