pixabay.com

Analiza iz onlajn zdravstvenog imenika ’Cleanbill’ navodi dostupne prosečne troškove pregleda kod stomatologa u 6.268 klinika širom zemlje po oblastima lokalne samouprave (LGA), i prema ovom izveštaju postoje razlike od preko 200 dolara u ceni prve posete zubaru između LGA koje su udaljene samo 30 minuta vožnje.

Dodatni podaci prikupljeni u širokoj analizi Cleanbilla, na zahtev SBS vesti, takođe, su pokazali varijacije u prosečnoj ceni standardnog pregleda i čišćenja.

Izveštaj je pokazao da je ACT najskuplja oblast za posetu novog zubara, sa prosečnom cenom prve posete koja košta oko 364 dolara.

Slična poseta, koja je najverovatnije uključivala pregled, čišćenje i rendgenske snimke, bila je najjeftinija u Kvinslendu, sa prosekom od oko 279 dolara.

Džejms Gilespi, osnivač Cleanbilla, osvrnuo se na podatke iz najnovijeg istraživanja Australijskog biroa za statistiku o pristupu zdravstvenim uslugama, rekavši da skoro polovina Australijanaca starijih od 15 godina nema privatno osiguranje za posetu zubaru.

Zdravstveni imenik je, takođe, analizirao usluge lekara opšte prakse. Ali, Gilespi je za SBS rekao da iako su videli neke varijacije u cenama lekara opšte prakse, te varijacije u ceni su bile daleko više u slučaju posete stomatologu.

Prosečni troškovi

Analiza je pokazala da je prosečna nacionalna cena posete stomatološkoj klinici po prvi put bila oko 297 dolara, s tim da cena može da varira.

– Kada odete kod zubara prvi put, tradicionalno, imate svoj standardni pregled i čišćenje. Oni će, takođe, napraviti i rendgenske snimke. Taj trošak može da bude prilično visok. U mnogim oblastima širom zemlje, on je preko 300 dolara – istakao je Gilespi.

Prema njegovim rečima, postoje određene lokalne samouprave sa veoma visokim troškovima posete novih pacijenata, dok su drugi pokazali prosečne troškove posete novih pacijenata koji su značajno niži.

U Mosmanu, predgrađu na donjoj severnoj obali Sidneja, ista usluga je u proseku koštala oko 429 dolara, u 10 navedenih i dostupnih klinika. Cena prosečnog standardnog pregleda i čišćenja iznosila je oko 333 dolara.

Oko 20 km istočno u Stratfildu, pacijenti su mogli da zakažu u stomatološkoj klinici početni pregled za prosečno 205 dolara. Prosečna standardna provera i čišćenje je bila 184 dolara.

LGA sa manje od tri stomatološke klinike nisu uključene u Cleanbill-ovu analizu u okviru njegovog izveštaja o prvim posetama.

Jeftiniji prvi pregled

Cleanbill je otkrio da je kako bi dobili nove pacijente skoro jedna četvrtina navedenih klinika u Australiji je nudila snižene cene.

Prosečna nacionalna ponuda za nove pacijente bila je oko 222 dolara (manje od osnovne cene od 297 dolara).

Portparol Australijskog stomatološkog udruženja (ADA) rekao je da članovi zasnivaju svoje naknade na niz varijabli, uključujući cenu mesta gde se njihova ordinacija nalazi i povezane troškove kirije, plata, komunalija, troškove sirovina i potrepština, kao što je LZO (lična zaštitna oprema).

Rekli su da su troškovi povezani sa vođenjem stomatološke ordinacije u Australiji visoki.

Prema njegovim rečima, zakoni ograničavaju udruženje u određivanju ili preporuci naknada za lečenje zuba.

Rekli su, iako shvataju da pregledi kod zubara mogu povećati finansijski pritisak na porodični budžet, takođe, znaju da će odlaganje lečenja zuba verovatno kasnije učiniti lečenje složenijim i skupljim.

Besplatna nega?

Finansiranje javnog stomatološkog sistema pokriva samo 30 odsto onih koji ispunjavaju uslove, a ogromnu većinu stomatoloških usluga u Australiji obavljaju stomatolozi u privatnom sektoru.

Visoki troškovi privatnog sistema ostavljaju značajan broj ljudi bez adekvatne stomatološke nege.

Senatski odbor za pružanje i pristup stomatološkim uslugama u Australiji identifikovao je brojne oblasti za poboljšanje.

Među preporukama u svom konačnom izveštaju objavljenom prošlog novembra bila je da vlada radi na „postizanju univerzalnog pristupa stomatološkoj i oralnoj zdravstvenoj zaštiti, čime se proširuje pokrivenost u okviru medikera ili slične šeme za esencijalnu oralnu zdravstvenu zaštitu, tokom vremena, u fazama“.

U odgovoru na konačni izveštaj, Zeleni su rekli da postoji „hitna potreba“ da se proširi pristup besplatnim uslugama oralne zdravstvene nege.

– Ovo će se postići dodatnim resursima javnih stomatoloških usluga, putem federalnog i državnog i teritorijalnog finansiranja, a mi vidimo da je mediker odgovarajuće mesto za ove usluge – rekao je predsedavajući odbora, senator Džordan Stil-Džon.

U saopštenju, portparol saveznog ministarstva zdravlja i nege starijih je rekao da vlada „završava svoj odgovor Senatskoj komisiji o pružanju i pristupu stomatološkim uslugama u Australiji“.

Potrebno 11,6 milijardi dolara

Parlamentarna budžetska kancelarija (PBO) je predložila osam potencijalnih opcija za proširenje subvencija Komonvelta za stomatološke usluge, sa neograničenom verzijom univerzalne stomatološke šeme za koju se procenjuje da košta saveznu vladu oko 11,6 milijardi dolara.

Inflacija digla cene usluga

– Mi efikasno vodimo mini-bolnice/operacije sa sterilizacijom, skupom opremom i veoma visokim regulatornim troškovima. Ankete o naknadama ADA pokazuju da je između 2017. i 2022. inflacija porasla za 14,5 odsto, ali su naknade za stomatološke usluge uvećane samo za 2,14 odsto u isto vreme – rekao je portparol ADA.

Tabela

Koliko prosečno košta prva poseta zubaru?

Država                                   Cena

ACT                                        363,60

NT                                           348,83

TAS                                         339,04

SA                                           315,91

WA                                          313,30

VIC                                         302,04

NSW                                       289,46

QLD                                        278,57

Izvor: SBS

Napomena: Cena u AUD

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here