Sajt Startuj Infostud i Organizacija srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) sproveli su istraživanje koje pokazuje da čak 81 odsto studenata iz inostranstva želi da se vrati u Srbiju. Istraživanje je sprovedeno uz podršku Ministarstva turizma i omladine, a studenti ispitanici koji se trenutno školuju van granica zemlje izneli su stavove o tome gde bi voleli da žive i rade po završetku visokoškolskog obrazovanja.

Porodični momenat

Ovako visok procenat potencijalnih povratnika iznenadio je istraživački tim. PR menadžer sajta Marko Vučetić kaže za “Vesti” da se nije desilo da se toliko njih izjasni da bi da po završetku školovanja da dođu kući.

– Ne sećam se da je ovakav rezultat bio do sada, odnosno da se ovako veliki broj njih izjasnio da hoće po završetku školovanja da se vrati u Srbiju. Obično je taj procenat bio oko polovine onih koji se školuju u inostranstvu, možda je svojevremeno išao i do 70 odsto, ali nikad nije dostigao čak četiri petine – priča naš sagovornik.

U anketi je učestvovalo više od 1.100 ispitanika, a najviše mladih je reklo da bi da se vrati iz porodičnih razloga.

Struktura, prema vrsti studija koje pohađaju studenti iz Srbije u inostranstvu, pokazuje da je 57 odsto njih upisano na osnovne studije, dok je 27 odsto na masteru, a 16 odsto na doktorskim i specijalističkim studijama…

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here