Najlepši obalski gradići

0

Ribarski gradić Polpero

Polpero, Engleska – Na prvi pogled ne biste rekli da je ovaj gradić u Kornvolu išta posebno, ali zapravo je nekada bio središte krijumčarenja. Tu ćete pronaći i božanstvene ribarske kolibice iz 16. veka, uzane uličice i centar sa romantičnim galerijama i prodavnicama.

 

Rajski gradić na rajskom ostrvu

Sent Džordž, Bermudi – Grad Sent Džordž osnovan je u 17. veku. U njemu se nalazi najstarija anglikanska crkva na zapadnoj strani planete, sagrađena 1612. Ostale građevine nose predivan tropski duh: napravljene su od belog krečnjaka i ofarbane u živahne nijanse ružičaste, žute, plave i narandžaste.

 

Manarola kao iz slikovnice

Manarola, Italija – Italija je prepuna divnih obalskih gradova, ali ovog puta pažnju posvećujemo Manaroli. Ovo selo osnovano u Srednjem veku sastoji se od šarenih kućica koje gledaju na more. Inače, ovaj deo Italije poznat je po belim vinima i maslinovom ulju.

 

Pravi engleski gradić Kamden

Kamden, Nova Engleska – Ovo mesto nalazi se u Penobskot zalivu i osim luke, ima čak poslovnu četvrt. Inače, njegova arhitektura najbolje opisuje zašto je cela regija nazvana Novom Engleskom.

 

Kotor, Crna Gora – Kotor je grad star više od 2.000 godina i osim divne arhitekture, može se pohvaliti divnom prirodom. Nalazi se u blizini Lovćena u tihom delu Kotorskog zaliva.

 

Lunenburg na listi UNESCO

Lunenburg, Kanada – Lunenburg je jedan od svega nekoliko gradova u Severnoj Americi koji je dobio mesto na listi UNESCO svetske kulturne baštine. Osnovali su ga britanski doseljenici 1753. pa se u njemu još može osetiti kolonijalni duh.

 

Mediteran u Africi

Sidi Bu Said, Tunis – Teško je poverovati da se Sidi Bu Said nalazi svega nekoliko minuta dalje od Tunisa, glavnog grada istoimene države. Ovaj živopisni mediteranski grad deluje kao da je sa drugog sveta sa strmim kaldrmisanim ulicama i belo plavim kućama. Inače, ima i divnu plažu od belog peska i veliku luku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here