youtube.com/ALEX TIXI

Deo pruge koji prolazi kroz Ande u Ekvadoru naziva se “Đavolji nos”. Ova železnica izgrađena je na zahtevnom planinskom terenu, na visini od 800 metara.

Pruga starija od veka, izgrađena primitivnom tehnologijom, spaja glavni grad Ekvadora, Kvito sa Gvaljangvilom. Pruga vodi duž brdovitog terena, ispresecanog rečnim brzacima i okruženog bujnom šumskom vegetacijom.

Najimpresivniji deo pruge nazvan je „Naiz del Diablo” – „Đavolji nos”. Deonica, između stanica Alausi i Simbambe, vodi kroz strme padine Anda, a visina na pojedinim mestima dostiže i 800 metara.

Naziv potiče od brojnih smrtnih slučajeva koji se vezuju za ovo područje – smatra se da je ovde život izgubilo preko 2000 ljudi usled seizmičke aktivnosti, žute groznice, od napada divljih životinja i drugih nesrećnih slučajeva.

Zanimljivo je da su prugu gradili zatvorenici osuđeni na doživotnu kaznu – pretežno Jamajčani i Portorikanci, koji su za uspešnu gradnju kao nagradu dobili pomilovanje.

Ovaj deo pruge je i najočuvaniji upravo zbog toga što je popularan među turistima, pa lokalne vlasti ulažu najviše sredstava u njeno održavanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here