Najpametnija glupa plavuša

0

 

"Evo njih" : Grudi DŽM izazivale su muške uzdahe

Prostodušna izjava "Volim da budem pin-ap devojka – nema ničeg lošeg u tome", mogla se očekivati od bilo koje druge seks-bombe osim od Džejn Mensfild. A opet, bila je to njena omiljena rečenica, iako je reč o verovatno najinteligentnijoj plavuši Holivuda – imala je koeficijent inteligencije 163, govorila je pet stranih jezika i svirala klasičnu muziku na klaviru i violini. Ništa manje nisu bile impresivne ni njene zanosne obline, velike grudi, a struk kao u ose. Fantastične mere 100-53-81 i danas su u stanju da raspale maštu muškaraca širom planete, a pre pola veka senzualnost Mensfildove bacila je na noge mnoge znane i neznane.
Džejn Mensfild je, naime, bila prva zvezda američkog filma koja se gola pojavila na velikom ekranu, u legalnoj produkciji. Pričalo se da je na njene draži pao i sam brat američkog predsednika Robert F. Kenedi. ŽMEĐUNAS:
Očigledan talenat
Vera Džejn se rodila 19. aprila 1933, u Pensilvaniji, u porodici englesko-nemačkog porekla, kao jedino dete Vere Palmer i Herberta Vilijama. Kada je imala tri godine, njen otac je iznenada umro od srčanog udara, što je u malenoj tatinoj mazi ostavilo neizbrisiv trag. Na iznenađenje svih, tada je tužno rekla: "Nešto je otišlo iz mog života." I otišlo je: topla, očinska ljubav, zaštita i mirna luka koju će buduća holivudska diva tražiti u mnogim muškarcima.
Ipak, detinjstvo joj je bilo divno zahvaljujući majci i očuhu Hariju. Kada je imala 13 godina, majka joj je ispunila najveću maštariju i odvela je u turistički obilazak holivudskog studija Tventi Senčeri Foks, a onda su otišle na ručak u poznati losanđeleski restoran "Braun Derbi". Tu je Džejn videla velike radijske zvezde Denisa Deja i Harolda Prija i zatražila im autogram. Majci je potom saopštila: "Jednog dana će neka druga devojka preći preko ove sale da meni traži autogram."

Udala se sa 16: Džejn i Pol Mensfild

 

Džejn je brzo sazrevala u svakom smislu. Imala je svega 16 godina kada je stala pred matičara, sa svojom prvom ljubavi Polom Mensfildom. Pošto su se preselili u Teksas, mlada supruga je naredne godine uporedo održavala trudnoću i pohađala časove glume na Univerzitetu u Dalasu. Posle teškog porođaja, donela je na svet devojčicu i dala joj svoje ime.
Pol je verovao da će majčinstvo njegovu Džejn spustiti na zemlju. Pogrešio je. Džejn je i dalje želela samo jedno, da postane holivudska zvezda. Kada je 1950. izbio rat u Koreji, Pol je pozvan u vojsku, a Džejn je sama otputovala u filmsku Meku, Los Anđeles. Na tamošnjem univerzitetu upisala se na studije glume i prijavila na izbor za mis Kalifornije. Ušla je u finale, ali joj je muž poručio da odustane od daljeg takmičenja. Ona se nevoljno vratila u Dalas gde je nastavila sa studijama glume i uspela da se pojavi u jednoj TV emisiji.
Kada se Pol 1954. vratio u Teksas, ispunio je obećanje – preseliće se u Holivud. Džejn Mensfild je u to vreme još bila crnka, ali je posle sastanka sa Miltonom Lejvisom, direktorom Paramaunta, obojila kosu u plavo. Lejvis joj je tada rekao da traći svoj "očigledni talenat", ali joj nije dao ponudu za film, pa je Džejn uspela da snimi samo jedno nezavisno ostvarenje zvano "Ženska džungla". Njen muž je već bio nezadovoljan životom u Holivudu, a ubrzo je otkrio da ima malo toga zajedničkog s "novom" Džejn. Obeshrabren, vratio se u Teksas, i posle nekoliko godina, brak je i zvanično raskinut.
Džejn je zadržala njegovo prezime jer joj je zvučalo otmeno i slavno. Njeni prvi nesputani koraci ka slavi nisu bili uspešni. Pošto ju je fotograf Džin Lester snimio za reklamnu kampanju kompanije Dženeral Elektrik, fotografije Mensfildove bile su povučene jer je neumoljiva cenzorska komisija utvrdila da izgleda "previše seksi", ali je našla druge puteve da te slike osvanu u štampi. Usput, pobedila je na nekoliko takmičenja u lepoti i postala poznata.
 

"Plejbojeva" zečica

Moćni studio Vorner braders prvi je u ovoj raskošnoj plavuši video ne samo seksualnu privlačnost, nego i glumački dar. Ona, doduše, nikada nije postala vrsna glumica, ali je na velikom platnu pokazivala zarazni polet. Tako je 1955. dobila malu, seksi ulogu u drami "Bluz Pita Kelija". Posle još jedne sporedne uloge, iste godine konačno je usledila i glavna – ljubavnica kriminalca u sudskoj drami Edvarda G. Robinsona "Ilegalno".
Uprkos tome što je kritika povoljno ocenila ulogu Džejn Mensfild, Vorner braders raskida ugovor s njom, što će im se olupati o glavu. Džejnin mladi i preduzimljivi agent za štampu Džejms Bajron došao je na genijalnu ideju kako da unovči njenu zanosnu figuru i hod, uz koji je, nažalost, išao i nesnosno piskav glas – u februaru 1956. fotografije Džejn Mensfild prvi put su osvanule na stranicama čuvenog muškog časopisa "Plejboj". Nije ni znao koliko je bio u pravu: mnogo godina kasnije, prema statistici samog uredništva, Džejn Mensfild će zauzeti drugo mesto na listi 100 najpopularnijih "Plejboj" zečica svih vremena.
Ona će tada, prvom ulogom na Brodveju, u "Da li će uspeh pokvariti Roka Hantera", osvojiti aplauze i pozorišne publike. Ova bučna komedija postala je vrlo popularna, što je Džejn neumorno koristila gradeći sliku "najpametnije brodvejske glupe plavuše". Takođe je postala primadona pozorišta Belasko, a uspeh iz prve brodvejske predstave ponovila je kasnije i u istoimenoj filmskoj komediji.
Kao plavuša bujnog poprsja, odmah je postala zapažena. Proslavila se ulogama seks-bombe, one podvrste koju je popularizovala Merilin Monro, s naglaskom na priglupost junakinje i karikiranjem njenog lika. Takve uloge je Džejn Mensfild ostvarila i u svojim najuspelijim filmovima "Devojka ne može odoleti" i "Vodič za oženjene muškarce".
U maju 1957. povukla je jedan od najboljih poteza u karijeri, potpisavši ugovor sa Tventi Senčeri Foksom. Za njih je uskoro odigrala zapaženu dramsku ulogu u filmu "Vejvard bus". Upravo ovim filmom otarasila se imidža "glupave plavuše" i javnosti se predstavila kao ozbiljna glumica – osvojila je nagradu Zlatni globus u kategoriji za najbolju žensku novu glumačku zvezdu, ostavivši iza sebe imena kao što su Natali Vud i Kerol Bejker. U jesen iste godine Džejn Mensfild je na evropskoj turneji svog studija obišla čak 16 zemalja, i od tada je sve više nastupala na Starom kontinentu.

 

Glavni adut
Visoka svega 165 cm, plavuša najbujnijeg holivudskog poprsja uvek je nosila duboke dekoltee i rado se skidala u toples, pa je onda jasno zašto ju je Džek Par u svom tok šou najavio sada već čuvenom rečenicom: "Evo i njih – Džejn Mensfild!", misleći naravno na njene dojke. Za "Plejboj" se 1976. godine slikala i njena najstarija kći Džejn Meri Mensfild.

Zasenila Sofiju Loren
Čak i kada je bila na vrhuncu popularnosti, Džejn Mensfild su poredili sa poznatijim seks-simbolom Merilin Monro, a ona je na to odgovarala: "Ja ne znam zašto me poredite sa Merilin, ili tom, kako se već zove, Kim Novak. Ja znam za sebe, ali ne znam kako su one stigle tu gde su." U aprilu 1957, na rođendanskoj zabavi Sofije Loren, nastala je fotografija koja je obišla svet. Na njoj su Džejnine grudi gotovo ispale iz predubokog dekoltea glamurozne haljine, čime je zasenila slavljenicu. Kasnih pedesetih prednji branici nekih američkih automobila dobili su naziv "Džejn Mensfild" – ojačani u obliku ženskog grudnjaka.

Veronikin kraj
Početkom sedamdesetih objavila je autobiografiju o životu u Holivudu, sa detaljima o ljubavnim avanturama, što joj je donelo dobru zaradu. Kad su joj novinari čestitali na otvorenosti u knjizi, rekla je: "Da sam napisala sve što znam o ovom gradu, usledio bi talas razvoda, a barem stotinak ljudi dobilo bi srčani udar". Da bi se vratila na filmsko platno finansirala je horor "Gozba mesa". Novi neuspeh, ponovo pad u nemaštinu i alkohol.
Preselila se u London da bi glumila u pozorištima i tamo 1972. našla četvrtog muža, pomorskog oficira Roberta Karltona-Manroa, ali se i od njega brzo razvela i vratila u Ameriku. Preživljavala je nekako, a onda je novinar Net Perlo, obožavalac, a možda i ljubavnik, nagovorio da se presele u Montreal. Poslednje dane provela je u malenom stanu, opijajući se votkom.
Umrla je od hepatitisa, juna 1973. godine, ali je Perlou rekla da ne želi da umre u tom "gradu greha". On je njeno telo uspeo da prenese preko američke granice, u Vermont, i ubedio lekara poznanika da u smrtovnicu upiše da je Veronika umrla u gradskoj bolnici. Nije imao para za sahranu, pa je njeno telo ostalo u mrtvačnici, jer ni ćerke nisu htele da pomognu, a sin nije mogao da doputuje sa Havaja.
Tada je pisac Donald Blejn, koji joj je pomogao da napiše autobiografiju, platio mrtvačnici 200 dolara ležarine pa su on i Perlou, posle kremacije, Veronikin pepeo odneli na obalu Floride i bacili ga u more, ispunivši time njenu poslednju želju.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here