Lična arhiva
Tražen proizvod: Stankovi predstavljaju svoj test

Regija Bretanja na zapadu Francuske i bivša grofovija, grad Ren sa 210.000 stanovnika su, kako kažu biolog Milovan Stankov i njegov sin Milovan – njihov raj. Tu stanuju, kreirali su i bum na sanitarnom tržištu, na tom podneblju dostupna im je i opuštajuća svakodnevnica. U Gipriju, predgrađu Rena, proizveli su trenutno najtraženiji test na COVID-19. “Vesti” su imale ekskluzivnu priliku da sa ocem i sinom razgovaraju u Parizu.

– Moj opuštajući trenutak je svaka aktivnost, a istovremeno u aktivnosti treba pronaći tišinu. Izabrao sam ravnotežu između dinamike i neaktivnosti – izgovara otac Milovan.

Ali, danas je ceo svet bolestan, nema dela zemaljske kugle gde ne hara COVID-19. Milovan je iskren:

– Naša borba nije protiv bolesnog sveta, naša borba je za zdrav svet. Ova situacija koja na određen način ugrožava slobodu ljudi, u stvari je prilika da ljudi razmišljaju na drugačiji način osim o sebi samima. To je momenat koji upućuje čoveka da prepozna vrednosti života i da shodno tome stvori i kreira novu bazu za svoju egzistenciju. Što smo živeli ranije – živeli smo. Nikad se nećemo vratiti unazad. Svet evoluira samo unapred. Mi smo u fazi tzv. prelaza. Govorimo, takođe, o četvrtoj industrijskoj revoluciji koja je veštačka inteligencija i internet. Sve će, na svim nivoima, na individualnom i kolektivnom, poprimiti sasvim drukčiji način funkcionisanja. Ono što je bilo pre 20, 40 godina – nije danas, a ono što je danas – neće biti sutra. To je proces koji treba posmatrati u terminima evolutivnog razvoja.

Posle takvih uočavanja nameće se dilema da li nas profesionalno delovanje porodice Stankov navodi na put optimizma ili depresije, što iskusni Milovan ovako ocenjuje:

– Naš je poziv biti slobodan i reagovati u skladu sa vrednostima prirode na ličnom i kolektivnom nivou. Tu nema mesta za depresiju. Naša definicija za zdravlje je jednostavna, a glasi: “Živeti u sadašnjosti. Biti prisutan u svakom trenutku naše egzistencije.”

Test se prodaje u 40 zemalja

Kod Stankova je i istina da gde god krenu – Srbija im u srcu, svakogodišnji obilasci su obavezni, porodica zove, prijatelji čekaju. Jedino sa zemljacima škripi na planu nauke i istraživanja.

– Ne zavisi od nas. Tokom epidemije smo svim zemljama Evrope ponudili mogućnost za sve vrste saradnje. Imali smo dobre kontakte sa Slovenijom, Hrvatskom, BiH, Makedonijom, Albanijom, jedino nam na poziv nije odgovorila Srbija, iako smo naglasili da smo otvoreni za saradnju sa državnim ili privatnim institucijama, nudimo im besplatno uzorke naših proizvoda za klinička istraživanja i aktivno učestvovanje u vladinim programima za eradikaciju (uništenje) ove epidemije. Ne odaziva se Srbija – sa čuđenjem primećuje Milovan stariji.

Dodao je:

– Naš narod je vrlo kreativan i vezan za prirodu, možda je i provokativan, a tačno je da, gde smo god u svetu, mi prepoznajemo, prihvatamo i posedujemo univerzalne principe života. Ako razumete vrednosti života, nemate nikakvih problema. Odrastao sam u Srbiji, gde sam sticao prva znanja i iskustva o životu i sve mi je to urezano u pamćenje. Vuk Karadžić, Nikola Tesla, Filip Višnjić, Branislav Nušić 堩mamo mi mnogo velikana.

Učimo svaki dan

– Nema bolje i lošije generacije, ima više iskustva i više mladosti, a uvek treba uzeti ono što je dobro i prilagoditi za danas – kaže o saradnji sa ocem Milovan mlađi.

Dodaje da njih dvojica dobro organizuju posao.

– Nisam ja dobar đak, nego on nosi iskustva istraživača, otkrića proizvodnje, fabrikovanja proizvoda i distribucije. To su pozitivne stvari i to je njegova uloga, a ja predstavljam finansije i međunarodnu trgovinu. Idemo korak po korak, stigli smo do velikog kapaciteta proizvodnje. Mislili smo da će COVID-19 trajati kao obični grip, nažalost, trajaće duže nego što se zamišljalo, do 2024/25. godine. Učimo svaki dan. Svaka zaražena osoba je atipična. Sa ovim treba živeti, pronaći različite scenarije i ja sam optimista, nema mnogo teško obolelih slučajeva, nema mnogo preminulih. Znam, ima polemike. Svaka zemlja radi kako misli da je najbolje. Niko ne može da promeni svet, ali možemo da se adaptiramo. Napredujemo. I neće preživeti onaj ko je inteligentniji i jači, već onaj ko je fleksibilan i prilagodi se novoj situaciji, bilo da se radi o virusu ili politici. To nije lako, ali se mora. Cilj svih je – bolje živeti! – monolog je mlađeg Milovana.

Velik kapacitet: Proizvodnja testova u firmi NG Biotech

Nema konflikta

Uz mikroskop Milovan stariji kreće od najsitnije čestice i najveće dubine, da bi se svojim produktom, testovima, prebacio na najveće moguće prostranstvo, na celi svet, dok Milovan mlađi sve to široko raspršuje.

– Kod nas sve egzistira simultano i sinhronizovano, konflikta nema. Obojica smo istraživači, centar zbivanja je u nama – ocenjuje sin Milovan.

Sutra – Vakcina je lični izbor

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here