pixabay.com

Direktor američke banke “JP Morgan” Džejmi Dajmon upozorio je na nadolazeći ekonomski uragan.

– Znate, govorio sam da dolaze olujni oblaci, ali ću sada reći drugačije: to je uragan – rekao je Dajmon za CNBC.

Prema njegovim rečima, predstojeća recesija zahteva od banke nove mere.

– Bolje bi bilo da se spremite. “JP Morgan” se sprema. Sada deluje da je sve u redu i svi misle da se federalne rezerve mogu izboriti sa time. Međutim, uragan je ispred i kreće se ka nama. Ne znamo da li će biti mali ili će biti veliki uragan kao “Sendi” ili “Endrju” ili neki sličan – dodao je on.

Prema Dajmonovim podacima, štednja koju imaju Amerikanci  trajaće šest do devet meseci, nakon čega će imati ekonomske teškoće.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u aprilu imao lošiju prognozu rasta privrede SAD za 2022. godinu za 3,7 odsto, a u januaru je bila procena za rast od 4 odsto. U MMF, međutim, ne predviđaju recesiju u američkoj ekonomiji.

Na osnovu prognoza MMF prema zaključcima za 2023. godine bruto domaći proizvod (BDP) SAD će porasti za 2,3 odsto, a ne za 2,6 odsto, kako se ranije očekivalo. Prema zaključcima iz 2021. godine američka ekonomija je porasla za 5,7 odsto.

U skladu sa prognozom analitičara “Kapital ekonomiks” Nila Šeringa, ekonomski pad u SAD desiće se u drugoj polovini ove godine, a najugroženiji sektori biće proizvodnja trajnih dobara, opreme i nekretnina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here