EPA/Barbara Walton
Finska

Dobar deo svog života provedemo spavajući, ali to vreme nije izgubljeno. Da, dok spavamo neće nam se dogoditi ništa naročito zabavno (osim ako ne sanjamo urnebesne snove), ali san je i te kako koristan.

Više sna sprečava bolesti, može dovesti do dužeg i srećnijeg života. Spavanjem se telo regeneriše i oporavlja, a zanimljiv je i podatak da broj ćelija ubica – onih koje se bore protiv karcinoma, pada za čak sedamdeset posto nakon noći tokom koje smo spavali tek pet sati.

To potvrđuje i dr Metju Vaker, autor knjige “Zašto spavamo”, koji je gostujuću u podkastu svojim istraživanjima o važnostima kvalitetnog sna iznenadio i Džoa Rogana.

Ukratko, uz pomoć sna možemo uticati na inteligenciju, zdravlje i raspoloženje, bolje učiti i pamtiti, jačati imunitet, bolje izgledati, raditi i zarađivati.

Najviše sna u Evropi imaju Finci i Holanđani sa sedam sati i 37 minuta, piše publichealthmaps.org. Najmanje spavaju Turci, a Hrvati prosečno spavaju sedam sati i 18 minuta. U Aziji se pak, najmanje naspavaju Japanci sa svojih šest i po sati.

Kad je reč o rekorderima u nespavanju, Ginis je za knjigu rekorda pratio navike Roberta MekDonalda, koji je bez sna izdržao čak 18 dana 21 sat i 40 minuta. Robert je ostao rekorder, ali Ginis je prestao da ga posmatra zbog opasnosti povezanih sa nedostatkom sna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here