Najveći bezbednosni propust Baraka Obame

0

Facebook/Natalie Tyson
Natali Tajson u koloni koja obezbeđuje predsednika
 

Između 20 i 30 vozila učestvuje u pratnji predsednika, a iz bezbednosnih razloga oni se kreću velikom brzinom bez zaustavljanja dok ne stignu na odredište.

Sa predsednikom putuje obezbeđenje, razne bezbednosne službe, osobe za komunikaciju, medicinska pratnja, ali i novinari.

Ovaj skandalozni propust u obezbeđenju američkog predsednika otkrila je Natali Tajson kada je na Fejsbuku postavila fotografije sa vozilom koje je njoj dodeljeno uz propratne komentare tipa: "Zašto bi meni neko poverio kombi pun novinara i fotoreportera".

Tajsonova je za "Njujork tajms" ispričala kako ju je nedelju dana pre nego što je Barak Obama posetio San Francisko, jedan prijatelj koji radi u Beloj kući pitao da li bi želela da bude vozač u pratnji predsenika.

-Rekla sam mu da nikad u životu nisam vozila kombi. Ali sam mu takođe naglasila da imam vozačku dozvolu, da nikad nisam osuđivana, kao i da sam spremna da preduzmem tu odgovornost. Pohvalila sam sebe, baš kao što svi to uvek radimo na razgovoru za posao – rekla je Natali Tajson.

Nedelju dana kasnije on je bila za volanom kombija koji je vozio novinare.

Stručnjak za bezbednost u penziji, Dan Emet, iskomentarisao je slučaj rekavši da je nedopustivo da osoba bez iskustva učestvoje u pratnji, a najgora svar je ta što nije obučena kako da deluje u vanrednim situacijama.

– Ukoliko se dogodi nepredviđena situacija, a ne odreaguje se pravilno, može da ugrozi bezbednost predsednika i cele kolone.

24-godišnja studentkinja je izjavila da pre nego što je dobila ključeve od kombija imala kratak kurs o tome kako treba da se ponaša u vanrednim situacijama, a on je glasio – radi isto što i vozilo ispred tebe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here