pixabay

Jedna auto kuća u Sidneju izazvala je veliki gnev svojih klijenata i šire javnosti, pošto je potrošačima naplaćivala naknadu za plaćanje u gotovini!

Da, dobro ste pročitali, doplata koja se u nekim prodavnicama i restoranima plaća za korišćenje kreditne kartice, u ovom auto centru je uvedena za keš novac.

Jedan ogorčeni potrošač se posle posete ovoj prodavnici automobila u Aleksandriji, na unutrašnjem jugu Sidneja, obratio medijima i poslao fotografiju cenovnika naknada u kojem jasno piše da se za plaćanja u gotovini mora izdvojiti dodatnih 55 dolara?!

Cenovnik je uključivao i doplate između 0,5 i dva procenta za plaćanje raznim vrstama platnih kartica.

Čovek po imenu Piter javio se i slušanoj sidnejskoj stanici 2GB Radio.

Istorijski gledano, gotovinska plaćanja su bila način da se izbegne doplata prilikom skupe kupovine, potez za koji je Piter rekao da je bio ugrožen naplatom dodatne naknade.

– Ako nameravate da odete u kupovinu s gotovinom, želećete da napravite povoljniju pogodbu i očekivaćete popust za keš, jer je to zakonsko sredstvo plaćanja. A, oni te udare po džepu s naknadom. To je uvreda! Nema tu nikakvih naknada“, rekao je Piter za 2GB Radio.

Maksimalna gotovinska transakcija dozvoljena u tom prodajnom salonu bila je 5.000 dolara, što znači da je doplata od 55 dolara zapravo 1,1 odsto od iznosa. To su lošiji uslovi nego naknada za plaćanje masterkard debitnom karticom, koja iznosi 0,5 odsto.

Međutim, pošto je 55 dolara bila naknada za bilo koji iznos do 5.000 dolara, to znači da za običan servis automobila od 226 dolara naplaćuju 24,3 odsto preko toga, ako izaberete gotovinu kao sredstvo plaćanja!

Novinari sa sajta Yahoo kontaktirali su ovaj auto centar i zatražili pojašnjenje, koje je glasilo da 55 dolara predstavlja „naknadu za rukovanje transakcijom“, odnosno za pokrivanje internih troškova upravljanja gotovinom , kao što je dvoje ljudi na licu mesta koji prebroje novac i posle ga transportuju u banku.

Nakon što se podigla velika prašina oko ovakve poslovne prakse, auto centar je povukao naknadu, a generalni menadžer auto salona Sydney City MG, Jan Zamit je rekao je za Yahoo da su za njih „potrošači na prvom mestu“.

– Ako je nekome naplaćena ova naknada u prošlosti, novac će im biti vraćen – dodao je on.

Ubrzo je i sa cenovnika nestala sporna stavka „naknada za plaćanje u gotovini“, što su klijenti, takođe, ovekovečili svojim kamerama i poslali medijima…

Zakon kaže – legalno

Na 2GB radiju su potražili odgovor na pitanje da li je naplata naknade za gotovinu zakonita i dobili su odgovor da – jeste. Iz Australijske komisije za potrošače i konkurenciju (ACCC) rekli su ovoj radio stanici da u Zakonu o konkurenciji i potrošačima ili Potrošačkom zakonu Australije ne postoji ništa što bi sprečilo preduzeće da traži doplatu na gotovinsko plaćanje.

– Ali australijski zakon o potrošačima zabranjuje preduzećima da obmanjuju potrošače o cenama – kažu iz ACCC.

Prema zvaničnom sajtu ACCC, kompanije u Australiji čak nisu u obavezi da prihvataju gotovinu i mogu da naplate doplatu za plaćanja debitnom ili kreditnom karticom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here