EPA-EFE
Novi premijer Francuske Gabrijel Atal

Novoimenovani francuski premijer Gabrijel Atal zahvalio je danas predsedniku Emanuelu Makronu na imenovanju, dodavši da će jedan od njegovih glavnih prioriteta biti ponovno naoružavanje Francuske.

“Hvala gospodine predsedniče na poverenju”, napisao je Atal na društvenoj mreži X i naveo da će se njegova politika bazirati na “zadržavanju kontrole nad našom sudbinom, iskorišćavanju francuskog potencijala i ponovnom naoružavanju naše zemlje”.

Atal je dodao da je poslednjih meseci posvetio “svu svoju energiju” na obnovi francuskog obrazovnog sistema.

“Ja nosim ovaj cilj sa sobom u Matinjon. To je majka svih bitaka”, poručio je on.

Gabrijel Atal (34) imenovan je ranije danas za novog premijera Francuske, čime je postao najmlađi premijer u istoriji te zemlje.

Atal je prvi francuski premijer koji je javno deklarisani homoseksualac, a za vreme prvog Makronovog mandata bio je u romantičnoj vezi sa njegovim političkim savetnikom Stefanom Sežurneom.

Socijalističkoj partiji pristupio je kada je imao 17 godina, a za vreme pandemije korona virusa imenovan je za portparola vlade, što je bila prva značajnija javna funkcija koju je obavljao.

Prošle godine izabran je za ministra nacionalnog obrazovanja, a prva odluka koju je doneo na toj funkciji bila je zabrana nošenja abaje u državnim školama, muslimanske ženske odeće koja pokriva celo telo, čime je stekao popularnost kod konzervativnih birača.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here