youtube.com/Al Jazeera Balkans
Milan Knežević

Predsednik Demokratske narodne partije Crne Gore i jedan od lidera crnogorske opozicije Milan Knežević upozorio je da mržnja prema Srbima i SPC, pritisci na sveštenike i satanizacija svega pravoslavnog u Crnoj Gori vodi ka projektu koji je sproveden na Kosovu i Metohiji.

Kako komentarišete aktuelni spor oko izgradnje magistralnog puta od Dečana ka severu Crne Gore, kojim kosovske vlasti direktno ugrožavaju manastir Visoki Dečani?

– Teritorija na kojoj se nalaze Dečani ima status specijalne zaštićene zone u kojoj su i sudski zabranjene ovakve radnje. Činjenica da, uprkos tome, tzv. kosovske vlasti nastavljaju sa ugrožavanjem jednog od najznačajnijih manastira, kao dio kulturno-istorijskog srpskog nasleđa, govori o jasnoj intenciji unošenja nemira i konstantnog osjećaja ugroženosti pravoslavnih sveštenika i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Ovo je samo kontinuitet užasnih scena koje smo gledali protekle dvije decenije, kada su paljene i uništavane srpske svetinje, ali i pokazatelj koliko je ta lažna tvorevina zasnovana na pravnom nasilju, nesposobna da uspostavi pravni poredak i poštovanje zakona.
S druge strane, ovakvi nasrtaji služe i da se skrene pažnja sa političko-ekonomske krize sa kojom se suočava režim tzv. Kosova, čiji visoki funkcioneri na dnevnom nivou dobijaju pozive u Hag zbog ratnih zločina, dok se vrši sve veći pritisak na Prištinu da ispuni preuzete obaveze iz pregovaračkog procesa sa Beogradom.
Važno je naglasiti i da su na terotoriji Kosova i Metohije prisutne međunarodne snage, kao i da su Visoki Dečani pod zaštitom Uneska. Brutalno gaženje međunarodnih normi i nasilno sprovođenje volje tzv. kosovskih vlasti ruši ugled međunarodne zajednice, koja je vrlo kritički nastrojena prema Srbima i neshvatljivo bolećiva prema kosovskim Albancima.

Kako vidite najavljeno povezivanje Albanaca sa Kosova sa delovima Crne Gore za koje imaju interesovanje?

– Dok režim Mila Đukanovića plasira izmišljenu priču o velikosrpskim pretenzijama ka državi Crnoj Gori i dok srpski narod doživljava progone i prijetnje da će biti protjeran i istrijebljen, lideri albanskih stranaka uveliko rade na promovisanju ideje Velike Albanije, u čemu očigledno uživaju podršku određenih međunarodnih elemenata, ali i ovdašnjih vlasti. Zato je moguće da, na primjer, grupa Albanaca godinama neometano upada u manastire Beška na Skadarskom jezeru i Svač kod Ulcinja, uzmemiravajući sveštenike i pravoslavni narod, jer smatraju da je to njihova teritorija, kao što je dozvoljeno i naoružanim albanskim policijskim partolama da slobodno upadaju u Crnu Goru u pograničnom dijelu, a da to ne izazove bilo kakav otpor crnogorskih zvaničnika. S druge strane, svako isticanje srpskih zastava i simbola pravoslavlja redovno se završi hapšenjima, skrnavljenjima i osudama sa najvišeg državnog nivoa.
Pozadina ovakvog stanja, pored nacionalnih pretenzija i obračuna sa srpskim narodom, nesumnjivo leži u poslovima koji vezuju tzv. kosovski i režim u Crnoj Gori, na šta Demokratski front godinama ukazuje i upozorava na ugroženost vitalnih nacionalnih interesa zbog investicija iza kojih stoje neki ekstremni velikoalbanski pokreti i novca sumnjivog porijekla koji pristiže sa Kosova*.

Aktuelna crnogorska vlast ima intenzivnu saradnju sa Prištinom, da li mislite da su na neki način povezani aktuelni problemi koje SPC ima u Crnoj Gori i ovo što se dešava na Kosovu, gde su sve primetniji pokušaji prisvajanja i nasrtaja na srpsku kulturnu i duhovnu baštinu?

– Sistemski i sistematski progon Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i pokušaj otimanja njene imovine dešava se gotovo po istom scenariju kao i na Kosovu i Metohiji. I ovaj nasrtaj na Visoke Dečane da bi se izgradio put ka Crnoj Gori dešava se u susret izborima 30. avgusta, kao podrška naporima crnogorskih vlasti da zatru sve što je pravoslavno i srpsko, kako bi nesmetano mogli da vladaju na svim nivoima, i onom svetovnom i duhovnom.
Podsetiću, u Dečanima danas ne živi nijedna srpska porodica, a srpska imovina je uglavnom oteta, pravoslavna groblja uništena. Zar se isto ne dešava i u Crnoj Gori? Mržnja prema Srbima i SPC, protjerivanje sveštenika i satanizacija svega pravoslavnog u Crnoj Gori vodi ka projektu koji je sproveden na Kosovu i Metohiji. Otuda se na skupovima podrške Crkvi i vjernicima uvijek potencira da se u Crnoj Gori brani južna srpska pokrajina. Jer ukoliko bi uspio projekat deklarisanog ateiste Mila Đukanovića da otme crkvenu imovinu i vaspostavi partijsku crkvu na čelu sa raščinjenim Mirašom Dedeićem, jasno je da će se isti scenario desiti i na KiM. Toga je svjestan i narod Crne Gore ali i regiona, koji se sabrao oko jedinstvenog cilja odbrane svetinja i očuvanja sopstvenog duhovnog ishodišta.

Ukoliko vaša politička opcija preuzme vlast u Crnoj Gori na prestojećim izborima na koji način će se to odraziti na odnose sa Kosovom?

– Naš stav povodom priznanja tzv. Kosova je jasan i utemeljen ne samo na istorijskom i duhovnom ishodištu Crne Gore, već i na međunarodnom pravu i principima. Posle naše pobjede smatramo neophodnim da se preispitaju višemilionski projekti iza kojih stoji sumnjivi kapital i ličnosti koje su od strane međunarodnih institucija ocijenjene kao simboli političko-kriminalne hobotnice u ovom dijelu Evrope. Nama nije cilj da stvaramo međunacionalne sukobe ni u Crnoj Gori niti sa državama regiona. Naprotiv. Želimo uspostavljanje trajnog mira i saradnje, ali uz jasno određenje prema politički relevantnim pitanjima, koje mora biti u skladu sa istorijski utemeljenim identitetom i nacionalnim interesima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here