Z. Mirković
ČIN PROTIV VERE I VERNIKA: Pravoslavna crkva u Feldkirhu

Srpska pravoslavna crkvena opština Rođenja Presvete Bogorodice u Feldkirhu osudila je izveštavanje javnog servisa ORF Forarlberga o podmetanju požara u srpskoj crkvi zbog pokušaja banalizovanja tog akta.

Bez osude

– Upitno je, ako ne i skandalozno, izveštavanje pokrajinskog studija ORF-a. U prilogu se pokušava banalizovati delo, a počinioci prikazati kao nestašni, dok se o šteti i stanju pogođenih ne govori. Našu crkvu posećuju porodice iz ratnih područja, a ti ljudi su verovali da su u Feldkirhu našli utočište. Uznemireni i ne mogu da veruju da su bežeći od vatre ponovo suočeni sa vatrom – navodi se u pismu.

Oni kritikuju direktora Dečjeg sela u Forarlbergu Simona Burčera koji je tvrdio da su počinioci spontano delovali. Pitaju se da li je trebalo da osudi zločin, da bi se izbeglo ponavljanje.

– Tvrdi da su ta dela spontana, a pitamo ko spontano nosi alat za presecanje kablova i benzin, i spontano ga upotrebljava – kažu u pismu.

Povodom njegove izjave da ne treba dramatizovati ovu stvar, pozivaju ga da dođe u crkvu i to kaže vernicima koji su bili suočeni sa posledicama rata u SFRJ ili dolaze iz ratnih područja. Kritikuju što nema mišljenja pogođenih, kao i policajaca, vatrogasaca, političara i sugrađana.

Nasilan akt

– ORF kao javni servis nam skreće pažnju, svesno ili nesvesno, ka banalizaciji slučaja, a da li je to u interesu stanovništva Forarlberga? Ko ili šta stoji iza takvog izveštavanja i ko snosi saodgovornost za takav društveni razvoj? Da li mediji doprinose? – pitaju oni i najoštrije osuđuju sve napade na verske institucije, javnu ili privatnu svojinu.

Žele javnu raspravu o nasilnijoj deci i mladima i očekuju da mediji odražavaju većinsko mišljenje stanovništva Forarlberga.

Savez Srba u Austriji je najoštrije osudio ovo podmetanje požara.

– Neprihvatljiv je čin podmetanje požara u verskom objektu, to je akt mržnje i terorizma, i ne može biti drugačije tretiran. Napad na crkve je napad na slobodu veroispovesti, a tako i na ljudska prava. Crkve bi morale da budu zaštićene, a svima koji žele da umanje značaj tog zločina, da su saučesnici u raspirivanju mržnje među stanovništvom – poručuje potpredsednik Saveza Srba u Austriji Ilija Tufegdžić i apeluje na austrijske vlasti da najoštrije kazne ovaj zločin, a pošto se radi o deci, da odgovaraju oni koji su im staratelji.

NEVEROVATNO ZLODELO: Zapaljena unutrašnjost svetinje

Oštećeni i tepisi

Izazivanje straha

Ilija Tufegdžić kaže da se ne radi se samo o materijalnoj šteti, već pre svega o izazivanju straha da i u Austriji više nije moguće slobodno ići u svoju crkvu. Apelovao je na vladu Austrije da stane na put tome.

– Pozivam vlast da preduzme sve mere zaštite crkve u Feldkirhu, koja je i u prošlosti bila u više navrata meta drugih krivičnih dela – kaže on.

Gde su granice?

Crkvena opština ističe da je, po Burčerovom mišljenju, deci je potrebna sloboda da se razvijaju da bi iskusila granice.

– Ako javno zastupate taj stav, gde vidite granice za tu decu? Paljenje crkve, pretnju po život, uništavanje tuđe imovine, u intervjuu ne prikazujete kao granice. Takav utisak, nažalost, nastaje. Tvrdite da imate dovoljno sredstava da se brinete o ovoj deci. Ko snosi odgovornost za paljenje crkve? – pitaju u Crkvenoj opštini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here