pixabay.com
Foto: Ilustracija

Najmanje tri projektila eksplodirala su u okolini američkog konzulata u iračkom gradu Erbil, javljaju lokalni mediji. Za sada bez informacija o mogućim žrtvama.

Salva projektila eksplodirala u neposrednoj okolini kompleksa u kojem se nalazi američki konzulat u Erbilu, ali nije sasvim jasno šta je zaista bila meta napada.

Seriju eksplozija prva je potvrdila lokalna televizijska stanica ”Kurdistan24”, čije su prostorije oštećene u eksplozijama.

Ovaj medij javlja da u napadu nije bilo žrtava. Zvančnici američkog ministarstva odbrane, takođe, su naveli da nema povređenih Amerikanaca.

Lokalne vlasti tvrde da je u okolinu aerodroma, gde se nalazi i novo zdanje američkog konzulata palo ukupno 12 projektila, kao i da su rakete ispaljene sa lokacija izvan Iraka.

Iračka novinska agencija INA je, pozivajući se na neimenovane obaveštajne izvore, javila da je ispaljeno 12 projektila.

Erbil je centar kurdske samouprave na severu Iraka.

Napad je usledio posle upozorenja izraelskih pbaveštajnih službi da Iranci pripremaju odmazdu za ubistvo dvojice oficira Revolucionarne garde,, koji su stradali u napadu Izraelaca u Siriji.

Iranci su poslednji put ispalili projektile na američke baze u januaru 2020. godine, u znak odmazde zbog ubistva komandanta Revolucionarne garde, Kasema Solejmanija.

Iranski general je ubijen u napadu dronova u Bagdadu u akciji koju je naredio tadašnji američki predsednik Donald Tramp.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here