Napeto na Brnjaku i Jarinju: Na Kosovo se može samo pešice, helikopteri Kfora nadgledaju situaciju

3
Kosovo Online
Administrativni prelaz Jarinje

Blokada puteva koji vode prema prelazima Jarinje i Brnjak nastavljena je i danas, a broj demonstranata koji se protive odluci kosovske vlasti o uvođenju mera reciprociteta za registarske tablice jutros je povećan u odnosu na noć koja je prošla.

Pripadnici specijalnih jedinica Rosu smenili su se oko jedan sat iza ponoći, a noć je protekla bez ikakvih incidenata.

Osim pripadnika Rosu, situaciju na severu Kosova pratio je i KFOR, koji je takođe patrolirao helikopterom.

Glavni magistralni putevi koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak, blokirani su teškom mehanizacijom koju su nezadovoljni građani postavili u ponedeljak ujutru nakon dolaska pripadnika Rosu na ova dva prelaza sa namerom da sprovedu odluku kosovske vlade o oduzimanje srpskih registarskih tablica gradova na Kosovu i zamenu tablica iz Srbije probnim tablicama RKS.

Kosovska policija saopštava da je za 24 sata izdala 1.455 probnih registarskih tablica. U opštinama na severu Kosova i Metohije i dalje voze automobili sa srpskim registarskim oznakama.

Ova vozila, prema nepotvrđenim informacijama, proverava kosovska policija u civilu.

Srbi se nadaju kompromisu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, ističu da žele mir, ne žele nasilje, ali ni uskraćenu slobodu kretanja.

Priština poručuje da odluka o tablicama nije provokacija, a da su na severu samo pripadnici policije.

Na Jarinju nema putničkih vozila koja čekaju prelaz. Ona koja su tu parkirana jesu vozila građana iz centralne Srbije koji rade na Kosovu, a na teritoriju pokrajine ušli su pešice odakle se dalje prevoze.

3 COMMENTS

  1. Zasto kfor samo posmatra da li je ovo normalno neko ovde laze…, zasto ako je potpisano da nesmu duge cevi na sever? KO OVDE LAZE?

  2. Šiptari odlično znaju ko im je dao “državu”, znaju da će im “država” trajati dok traje podrška S.A.D. i Nemačke, posle toga neće biti “države” a ni njih…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here