Napravljen plašt za nevidljivost

0

Uzor je bio plašt koji nosi Hari Poter

 

Nevidljivi plašt, koji ima važnu ulogu u kinematografiji, posebno u naučno-fantastičnim filmovima, mogao bi uskoro da postane stvarnost. Grupa britanskih i nemačkih naučnika prozivela je trodimenzionalnu tkaninu koja preusmeravanjem svetlosnih zraka može da učini predmete nevidljivim.

Kako piše londonski "Telegraf", istraživači sa Instituta tehnologije u nemačkom gradu Kalsrue i njihove kolege sa Imperijal koledža u Londonu upotrebili su plašt, izrađen od fotoničnih kristala, čija struktura podseća na gomilu naslaganih balvana, da bi sakrili malu izbočinu na zlatnoj površini.

U studiji, objavljenoj u američkom časopisu "Sajens", naučnici tvrde da su pomoću plašta uspeli da učine gotovo nevidljivom izbočinu visoku svega 0,0001 centimentar.

Nevidljivi plaštovi već postoje, ali su dosad svi bili isključivo dvodimenzionalni. Predmet koji je trebalo da nestane iz vidnog polja posmatrača ostajao je vidljiv u trećoj dimenziji. Novi plašt, delo evropskih naučnika, prvi je te vrste koji funkcioniše u sve tri dimenzije.

Materijal od kojeg je napravljen sastoji se od specijalnih sočiva koja preusmeravaju svetlosne talase kako bi poništili svetlost koja izbija iz predmeta koji se želi napraviti nevedljivim.

"Ovo je prvi dokaz principa koji pokazuje da je postupak moguć", istakao je on, dodajući, međutim, da će biti potrebne godine da bi se ovom tehnikom učinilo nevidljivim nešto veliko poput čoveka, automobila ili tenka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here